![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jako, że już skończyły mi się pomysły jak rozwiązać problem dodania rekordu do bazy, proszę Was o pomoc. Skrypt jest w zasadzie rozwinięciem tego co już robiłem i nie są dla mnie czarną magią takie rzeczy.
Oto kod:
po klienieciu przycisku "Dodaj" pojawia się taki komunikat:
pochylona czcionka sa podane zmienne ktore pobierane sa z innych czesci skryptu Ten post edytował DerekDX 7.10.2012, 17:05:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po mojemu to w tych linia brak " i nie wiem od kad sie pisze mysqli
czyli
a nie sorry dobrze ze bez " ale blad z tym i jest wydaje mi sie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy umieszczaniach w funkcji zmiennych nigdy nie daje sie znaków "
tylko gdy zamieszczamy jakis ciag zanków. Zresztą gdyby tak było skrypt zwrócił by błąd typu nie polaczylo z baza danych lub nie wybrano bazy danych mysqli_connect oraz mysqli_select_db także są poprawnymi fukcjami gdy by tak nie było wyrzucało by błąd ze nie ma takiej funcji a jedyny błąd jaki pojawia się to ten zamieszczony |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nie jest to przyczyna błędu
Tu mozna zobaczyc strukture bazy danych do której odwołuje się skrypt Odwiedź moją stronę Ten post edytował DerekDX 7.10.2012, 18:02:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_connect oraz mysqli_select_db także są poprawnymi fukcjami Panowie, one nie są "także poprawnymi funkcjami", one są funkcjami rekomendowanymi przez twórców PHP: http://php.net/manual/en/mysqlinfo.api.choosing.php. Cytat It is recommended to use either the mysqli or PDO_MySQL extensions. It is not recommended to use the old mysql extension for new development W skrócie: "Rekomendujemy rozszerzenia mysqli i PDO. Nie polecamy stosowania starego rozszerzenia mysql". W PHP6 mogą już pojawić się ostrzeżenia E_DEPRECATED w przypadku wykrycia funkcji z rozszerzenia mysql: http://news.php.net/php.internals/53799. ext/mysql ![]() MySQL z niewiadomych mi przyczyn akceptuje tylko zapis[...]Wiecie może dlaczgo nie akceptuje "normalnego" zapisu? To nie MySQL, tylko PHP. I akceptuje, cokolwiek masz na myśli pisząc 'normalny" ![]() ![]()
To co w podwójnym cudzysłowie będzie interpretowane, to co w pojedynczym, będzie traktowane dosłownie. No i teraz, jeśli zabieramy się za bardziej skomplikowane konstrukcje, np. te konstruujące zapytania SQL, trzeba to wziąć pod uwagę bo na pewno w środku trzeba będzie miksować pojedyncze i podwójne cudzysłowy. Jeśli zaczynam konstruować string zapytania od pojedynczego cudzysłowu, to dane w zapytaniu otaczam podwójnymi, lub pojedynczymi ale koniecznie eskejpowanymi backslashem:
Jeśli zaczynam od podwójnych, to dane otaczam pojedynczymi:
Teraz jeśli dane są zmiennymi z PHP, np. $v, to muszę pamiętać o tym co cudzysłowy robią ze zmiennymi: podwójne interpretują, pojedyncze nie, czyli:
Generalnie trzeba wiedzieć, jak łączyć łańcuchy tekstowe, gdzie się łańcuch tekstowy zaczyna (pierwszy cudzysłów) i gdzie się kończy (drugi cudzysłów), i najlepiej wykorzystać do tego edytor który podświetla składnię pozwalając w ten sposób momentalnie wyłapywać błędy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:29 |