![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, zarejestrowałem się na forum, gdyż chciałbym poprosić o pomoc. Mam problem z wyświetlaniem tabeli korzystając z datatables z server-side. Problem polega na tym, że tabela nie wyświetla się i zgłasza błąd: Invalid JSON Response i występuje, kiedy w bazie danych mam zaimportowane dane z polskimi i niemieckimi znakami. Ustawienia bazy i tabeli wybrane są na kodowanie UTF-8. W momencie, kiedy wyczyściłem tabelę w phpmyadmin i ręcznie pousuwałem polskie i niemieckie znaki z pliku CSV, który następnie importuję (dokładnie ten sam plik, tyle że bez "ogonków") wszystko działa poprawnie, tabela wyświetla się bez żadnych błędów. Jeżeli macie na to jakiś pomysł to bardzo bym prosił o pomoc, bo zupełnie nie wiem już gdzie szukać przyczyny. Domyślam się jedynie, że JSON nie ogarnia ogonków i nie pobiera danych, być może trzeba gdzieś wymusić kodowanie utf-8? Zamieszczam zrzuty plików. Z góry dziękuję
index.php
server-processing.php
|
|
|
-46and2- |
![]()
|
Goście ![]() |
spieprzyli klase ssp.class.php
w funkcji sql_connect musisz zmienic: array( PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION ) na: array( PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION, PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => 'SET NAMES utf8' ) mało tego, że nie wyświetlały się polskie znaki, to niektóre pola z tabeli w ogóle były pomijane i wyświetlane jako null, ale po tej poprawce, jest już ok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Zrobiłem wszystko tak jak wyżej, polskie znaki wyświetlają sie prawidłowo (pod bazą mysql również są polskie znaki). Jednak problem mam z polem "search" - Datatables. Przy próbie filtrowania pojawia się komunikat: "DataTables warning: table id=datatablemain - An SQL error occurred: SQLSTATE[HY000]: General error: 1271 Illegal mix of collations for operation 'like'" Pozdrawiam i prosze o pomoc w znalezieniu przyczyny. Ten post edytował greghome 15.03.2015, 17:46:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprosimy kod
![]() Ten post edytował com 15.03.2015, 23:57:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Znalazłem przyczynę występowania błędu. Okazuje sie, że maksymalna liczbę kolumn która można wyświetlić to liczba 37. Jak ustawiłem kodowanie "UTF8"- jak w powyzszym przykładzie to co prawda nadal maksymalna liczba kolumn którą miałem ustawioną wyświetlała się poprawnie, lecz przestało działać okno "search" (Dla polskich znaków - z ogonkami. Dla pozostałych jest ok ). Natomiast zmniejszenie liczby kolumn do 19 (oczywiście z kodowaniem "utf8") przywraca funkcjonalność okna "search" - działa poprawnie. Ktoś może miał podobny problem? Jak można to poprawić. Chciałbym wyświetlać ok 40 kolumn. Z tego co udało mi się doczytać jest to spowodowane metodą $_GET , ktos próbował $_POST ? Pozdrawiam Ten post edytował greghome 17.03.2015, 22:09:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:08 |