![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 3 Dołączył: 11.09.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym zliczyć rekordy z tabeli całość wygląda tak:
![]() chce żeby policzyło mi użytkowników którzy są np w grupie 3 należność użytkowników do grup jest zapisywana w tabeli "ep_users" -> pole "grupy" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej tą tabelę rozbić na 2? Jedną users, a drugą user-group?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 3 Dołączył: 11.09.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da rady bo bym musiał wszystko zmieniać, i wszystkich użytkowników przepisywać
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
zapytanie:
wyswieltam rekordy:
zrobiłem to tak, nie działa, i jak tu użyć tego "substring_index " Ten post edytował honytowk 30.12.2009, 22:23:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To powinno być zrobione na 3 tabelach bo zachodzi relacja wiele-do-wielu. Ale skoro juz sie uparles ze ma tak zostac to uzyj LIKE %.
Jednakze to zadziała tylko jesli masz max 9 grup. Bo np. grupe 23 rozpozna jak 2 i 3. -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w takim razie mozesz uzyc nastepujacego rozwiazania.
zmienna $i jest ilością userów z danej grupy. Ale jest to mega-nieoptymalne rozwiazanie! EDIT: Twoją podpowiedz mozna uzyc. Zamiast petli foreach moznaby zastosowac array_search. Ale wynik w sumie ten sam bedzie. Ten post edytował sadistic_son 30.12.2009, 23:42:04 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Ale co nie działa?! Błąd wywala?! Jaki błąd?! Nic się nie dzieje?! Pokazuje że jest zero wyników?! CO NIE DZIAŁA?!
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
Warning: explode() [function.explode: Empty delimiter in /home/honytowk/public_html/grupy/grupy.php on line 60
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/honytowk/public_html/grupy/grupy.php on line 61 Warning: explode() [function.explode: Empty delimiter in /home/honytowk/public_html/grupy/grupy.php on line 60 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/honytowk/public_html/grupy/grupy.php on line 61 wywala takie błędy Ten post edytował honytowk 30.12.2009, 23:26:10 |
|
|
![]()
|
|
Co wpisujesz podając grupę? Wpisujesz '.3' czy '3.' czy '3'?
Ten post edytował sadistic_son 30.12.2009, 23:28:21 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie powinno być odwrotnie: $gr=explode(".", $row[1]); ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Szybszym rozwiązaniem będzie przeprojektowanie bazy. Ale sądząc po postach założyciela tematu, żadnego wkładu własnego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Racja darko
![]() Wicepsik - byłoby szybszym, lepszym, optymalniejszym, zajmujacym mniej powierchni dyskowej, bardziej poprawnym od strony bazodanowej itp. itd. No ale skoro ma tak zostac to wola tworcy bazy. Ten post edytował sadistic_son 30.12.2009, 23:34:42 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
I po zmianie konstrukcji explode nadal wywala te same bledy? A istnieje przypadek ze w bazie w polu grupa nie ma nic wpisane? Albo ze nie ma kropki? Jesli tak to popraw eplode na to:
Ten post edytował sadistic_son 30.12.2009, 23:52:23 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
wstawiam to, i zmienna $i do pola gdzie ma mi sie wyswietlac to zamiast uzytkownikow zapisanych podaje mi ilosc uzytkownikow w calej bazie ok dziala, zamiast zmiennej $grupy powinna byc zmienna $grupa jeszcze jedno pytanie: Jak wyświetlić wyniki? (chce zrobić liste użytkowników należących do grupy) Ten post edytował honytowk 31.12.2009, 00:08:44 |
|
|
![]()
|
|
Z tego co widzę z kodu podanego przez sadistic_son to $row[0] przechowuje id użytkownika.
|
|
|
![]()
|
|
wyswietla mi wynik " .2.3.2 " a row[0] wyswietla wynik " 1234 " analizujac okazało sie ze .2.3.2 to wyniki grup z tabeli users a powinny byc id użytkowników należących do danej grupy Ten post edytował honytowk 31.12.2009, 00:24:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:04 |