![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewien korepetytor powiedział mi, że w przypadku php5 bardziej powinno się korzystać z funkcji mysql_connect i dziwił się dlaczego używam mysqli_connect_errno? Powiedział, że funkcji mysqli są przestarzałe. Ale prawdę mówiąc ja już nic nie rozumiem, bo gdy na php.net przeglądam funkcje, to wyraźnie piszą, że mysqli to jest właśnie grupa funkcji używanych w php5. A z kolei mysql_connect piszą, że dotyczy:php4 i php5.
Czy zatem może mnie ktoś uporządkować? Korepetytor mówi mi jedna, a np w poniższym linku jest napisane jak wół: "PHP5". http://php.net/manual/pl/mysqli.connect-errno.php http://php.net/manual/en/function.mysql-connect.php Chodzi o to, co tak na prawdę jest dzisiejsze a co historyczne? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql nie jest już dalej rozwijane.
mysqli to dalej rozwiajna wersja. Najlepiej jednak używać PDO. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_* / PDO - na TAK
mysql_* - na NIE PDO jest o tyle lepsze od mysqli, że gdybyś chciał zmienić MySQL na coś innego, bardzo łatwo możesz dostosować swoje funkcje. Zwolnij korepetytora czym prędzej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musiales zle zrozumiec korepetytora. To niemozliwe by tak mogl powiedziec.
Jesli jednak na 100% tak powiedzial, to szybko zmien korepetytora, poki jeszcze nie zrobil ci za duzej krzywdy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już od bardzo dawna tego korepetytora nie zatrudniam. Był u mnie tylko raz. Dał mi kilka rad, ale tak byłem zeźlony na pewną książkę do php oraz zeźlony na naukę php, że w końcu ten temat zostawiłem. W końcu jednak chciałbym ogarnąć php i dlatego zacząłem (eureka!!) czytać dokumentację php. Czytam czytam, patrzę i się dziwie czemu ten koleś skrytykował to, że używam mysqli, skoro jak wół jest napisane tam "php5".
BTW: Ta beznadziejna książka to: "php mysql i apache dla każdego" Julie C. Meloni Na samym początku kiepsko nie było. Problemy się zaczęły, gdy zacząłem się bawić w pisanie książki adresowej. Takie błędy, że jezu. Część z nich sam poprawiłem, ale nie wiele to dało. Teraz chciałbym kupić jakąś porządną książkę, ale znowu się boję. Jest taka fajna: 800 stron, 109 zł. tł. Daniel Kaczmarek Opinie są niby okej. Ale się waham. 109 zł to mimo wszystko dużo, a jak znowu się okaże, że książka do bani, to chyba mnie kosmiczny czort strzeli. Wydaje mi się, że jest to dość zrozumiałe. Ten post edytował finito 6.09.2013, 16:36:27 |
|
|
![]()
|
|
Cytat W końcu jednak chciałbym ogarnąć php i dlatego zacząłem (eureka!!) czytać dokumentację php. Przywracasz mi wiare w poczatkujacych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ostatnio na forum pojawia sie cala masa osob poczatkujacych, ktore uwazaja, ze dokumentacja je passe. A tu prosze, jest i nasz rodzynek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do ksiazki to zajrzyj tutaj Forum: Ksiazki |
|
|
![]()
|
|
Przywracasz mi wiare w poczatkujacych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ostatnio na forum pojawia sie cala masa osob poczatkujacych, ktore uwazaja, ze dokumentacja je passe. A tu prosze, jest i nasz rodzynek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do ksiazki to zajrzyj tutaj Forum: Ksiazki Sory, ale chyba nie znam tego żargonu. Co znaczy "je passe"? |
|
|
![]()
|
|
mialo byc "jest passe"
Zajrzyj do google (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Byłem już na tutejszym forum dotyczących książek. Wrzuciłem parę postów w temacie, który mnie najbardziej zainteresował. Wydaje mi się, że pozycja Marcina Lisa jest okej, bo to jest dosyć nowe wydanie.
Ten post edytował finito 7.09.2013, 11:18:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 00:41 |