![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2012 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wziąłem sktypty rejestracji i logowania z tej strony
Skrypt działa poprawnie, tzn. rejetruje userów, loguje itp. Jednak w skrypcie logowania jest błąd: Notice: Undefined index: name in C:\xampp\htdocs\www\login.php on line 32 Notice: Undefined index: password in C:\xampp\htdocs\www\login.php on line 36 W skrypcie rejestracji są takie same błędy, ale dopasowane do pól tego skryptu. Wiem, że to jakiś bardzo prosty błąd, jefnak nie mogę ich wyłapać. Bardzo proszę o pomoc w wyszukaniu tych błędów. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pół roku na forum, więc powinieneś był sobie poradzić z Notice. To nie błąd, tylko komunikat. Jaki? Użyj translatora Google to się dowiesz. Potem wróć na Forum i użyj szukajki. Ten temat był wałkowany tysiące razy.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2012 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyłem szukajki, jednak polecane wyłączenie wyświetlania tych komunikatów nie jest najlepszym pomysłem pod słońcem.
w linii nr 8 pole "name" jest zissetowane, jednak wciąż komunikaty pojawiają się. Mógłby ktoś mądry poprawić kod? Z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował artur2233 12.12.2012, 16:41:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Nie miałeś poszukać, jak wyłączyć komunikaty, ale jak im zapobiegać. Przetłumaczyłeś treść komunikatu?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Tłumaczenie funkcjonuje ok, ale rozwiązanie problemu już niezbyt.
Sam radziłeś w innym temacie wyłączyć wyświetlanie komunikatów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucinek kodu z tego "skryptu"...
Jest if ze sprawdzaniem czy "name" jest w POST ale po ifie i tak jest echo z odwołaniem do $_POST['name'] i $_POST['password']. Tak więc tu leży błąd.
Powinno być na przykłąd tak:
Że też ludzie którzy umieszczają to w necie nie sprawdzają jak działa z error_reporting(E_ALL) ... -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za wyjaśnienie problemu.
|
|
|
![]()
|
|
@Sephirus, lepiej kolekcjonować "Pomógł" niż nauczyć myśleć? Za kilka dni wróci na forum z równie trywialnym problemem.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kshyhoo, naprawdę uważasz, że robię to dla "pomógł"? To jakiś wyścig szczurów czy coś?
Normalnie skierowałbym na LMGTFY, lecz zraziło mnie w tym konkretnym przypadku to, że autor tematu skorzystał z gotowego skryptu ładnie opisanego w internecie, który był nie do końca przemyślany. Widać na pierwszy rzut oka, że autor jest początkujący. Czemu więc nie miałbym wytknąć niedbalstwa tym, którzy umieszczają takie rzeczy i pomóc komuś przy tym opisując co było źle? Jeśli autor wróci z banalnym problemem to prędzej czy później czy to ja czy to Ty czy ktokolwiek inny z forum i tak pokaże, że nic nie umie. Nie sądzę bym zmienił bieg historii ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:16 |