![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero co zacząłem uczyć się mysql, a już mam pierwszy problem. Otóż tworzę prostą rejestrację + logowanie użytkowników, opartą na sesjach. Niestety zatrzymałem się od razu przy rejestracji.
Błąd: Cytat Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\xampp\htdocs\baza\rejestracja.php on line 11 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\xampp\htdocs\baza\rejestracja.php on line 11 Konto asd zostaĹo pooprawnie stworzone! Skrypt:
Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy ominales to celowo, ale musisz sie najpierw polaczyc z baza. kod podobny do tego:
mozna to miec w osobnym pliku i tylko includowac. pierwszy warning pokazuje ze nie udalo sie zalogowac na mysql |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no tak, zapomniałem dołączyć tego pliku ^^. Ok wielkie dzięki.
Ale jest następny problem, bo nie mogę dodać nic do tabeli, żadnego błędu nie ma, po prostu nie dodaje rekordów. Skrypt:
Co jest nie tak? |
|
|
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zazwyczaj wynika to z tego, że w zapytaniu INSERT do bazy dla pól z opcją NOT NULL nie wpisujesz żadnej wartości, albo nawet nie ma tego pola w zapytaniu INSERT.
Możesz zrobić tak. 1. pole w bazie robisz zezwól na NULL, Default=NULL -<to w phpMyAdmin 2. w php robisz tak: Kod $zmienna_tekstowa = empty($zmienna) ? 'NULL' : '\''.$zmienna.'\''; (dla zmiennych liczbowych wywalamy apostrofy, czyli zostaje tylko: empty($zmienna) ? 'NULL' : $zmienna ) $sql = 'INSERT INTO baza SET pole='.$zmienna_tekstowa.', pole2='.$zmienna2; |
|
|
![]()
|
|
Super. Działa.
Ok, opanowałem AUTO_INCREMENT, "zainstalowałem" je w bazie i działa poprawnie ![]() Zrobiłem także listę zarejestrowanych użytkowników:
Ok teraz biorę się za logowanie, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Jakieś wskazówki? Ten post edytował Ramzaa 24.07.2010, 10:31:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o sesjach albo cookie
![]() - http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje - http://www.egrafik.pl/phpmysql-prosty-syst...owania,880.html -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:39 |