![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problem z zapytaniem.
Mam tabelki: board_topic -> id,id_autora_tematu,id_autora_ostaniego_posta user -> id,name Nazwy są intuicyjne, mimo tego wyjaśnię: Pierwsza przechowuje id tematu, id użytkownika który założył temat, i id użytkownika który jako ostatni wypowiedział się w temacie. Problem pojawia się kiedy chce pobrać 20 rekordów. Wykombinowałem to tak:
Jak widać każdy z tematów występuje 2 razy, i jest to zrozumiałe -> tak skonstruowane jest zapytanie. Jest jakiś inny sposób aby złączyć tabele w sposób: jednemu rekordowi z jednej dołączamy 2 z innej tabeli ? //---------------------------------------------- Coś nie daję rady z tym SQL dzisiaj ![]() Mam tabele z tematami -> które podzieliłem na kategorię. I chce pobrać po 20 rekordów z każdej.
Oczywiście mogę to zrobić jak wyżej z 3 SELECT wykorzystując multipleQuery. Ale da się to zrobić lepiej ? optymalniej ? może w 1 zapytaniu ? Ten post edytował tadeurz 31.05.2013, 23:30:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:10 |