![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam dwa pytania
1. Mam strukturę tabeli: sid | user_id i teraz chcę policzyć ile jest rekordów, sprawa banalnie prosta wykorzystuję count, ale chcę też pobrać ilość rekordów których user_id = 0. Zapytanie samo w sobie jest też banalne, ale pomyslałem po co dwa razy pytać bazę skoro można by to w jednym zapytaniu zrobić. Chciałbym wynik w postaci: users | users_offline próbowałem z UNION i owszem działa ale łączy to wszystko w jedno i powstaje np: users 3 1 2. Drugie pytanie poboczne. Chcę usunąć rekordy z bazy spełniające kryteria. Lepiej w pierwszym zapytaniu sprawdzić czy są jakieś do usunięcia i jeśli tak to w drugim zapytaniu usuwać czy od razu posłać zapytanie o usunięcie? Pewnie to kwestia wydajności, jak wy to robicie? pozdrawiam Ten post edytował Fred1485 2.08.2015, 16:42:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zrób inner join do tej samej tabeli
2. Od razu usuwać, bo jeśli masz link do usuwania to raczej jest podpięty do jakiegoś elementu, czyli raczej on istnieje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1. Dodaj kolumne sum(user_id=0)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszyscy po trochę pomogli dzięki!
a jeszcze że się tak zapytam:
muszę (no w sumie nie muszę ale czy warto) podawać nazwę tabeli.nazwa kolumny bo często korzystam z samej nazwy kolumny? Pewnie chodzi o to żeby pomyłki w pisowni wyłapywać? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2025 - 14:45 |