![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam zapytanie SQL w postaci:
Problem występuje w ostatnim złączeniu - status_changes. Tabela status_changes: ----------------------------- | id_status_change PK| | id_application FK | | status | ----------------------------- Relacja tabeli applications do status_changes to jeden do wielu. Czyli każdemu rekordowi z tabeli applications przypada dokładnie jeden lub więcej rekordów z tabeli status_changes. Chcę uzyskać ostatnio przydzielony status i to mi się udało (dostaję co prawda ciąg przedzielony znakami "|" ale to nie problem), jednak nie wiem jak zrobić filtrowanie po statusach. Próbowałem to zrobić w JOIN jak napisane jest wyżej ale zwróci mi to nie tylko ostatnio przydzielony status, ale wszystkie wartości pola status odpowiadające jednemu rekordowi z tabeli applications. Trochę zamotałem ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie. // edit Chyba nie da się tak zrobić, raczej zrobię w applications kolumnę last_status z odwołaniem do tabeli status_changes. Ten post edytował grzesiek_g 17.09.2008, 11:35:27 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ORDER BY .... DESC LIMIT 1?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:43 |