![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele user w której mam miedzy innymi pola:
-imie -nazwisko -magazyn -rola -pkt Chciałbym, żeby w zapytaniu sumowane były pola 'pkt' z rekordami z tymi samymi wartościami 'magazyn' jeżeli wystę[uje konkretna wartość 'rola'. Zrobiłem takie zapytanie, ale chyba coś jest nie tak :-(
Wyświetla się błąd: Cytat mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in [...] w |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WHERE musi być przed GROUP BY.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, faktycznie, mój błąd. A teraz dodajmy do tego jeszcze jeden problem :-(
Jest sobie tabela USER: -id -imie -nazwisko -magazyn -rola -pkt I jeszcze jedna tabela SALON: -id -magazyn -miasto -ulica Działające zapytanie:
Działające wyświetlanie wyniku zapytania: Tylko zależałoby mi, żeby zamiast $u['magazyn'] wyświetlałoby mi pobraną z tabeli SALON nazwę miasta, z rekordu, w którym magazyn jest równy $u['magazyn']. Czytałem trochę o tabelach relacyjnych, ale za cholerę nie wiem jak to ugryźć w tym przypadku. Ten post edytował Bejkrools 12.08.2013, 21:54:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:12 |