![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod SQL:
Kod CREATE TABLE dane_osobowe_klient ( id_danek INTEGER NOT NULL auto_increment, imie VARCHAR (20) , nazwisko VARCHAR (30) , telefon VARCHAR (20) , ulica VARCHAR (30) , miasto VARCHAR (30) , kod_pocztowy VARCHAR (6) , email VARCHAR (100) , firma VARCHAR (100) , nip VARCHAR (20) , id_klient INTEGER, PRIMARY KEY ( id_danek ) ); ALTER TABLE 'dane_osobowe_klient' ADD CONSTRAINT 'key' FOREIGN KEY ('id_klient') REFERENCES 'klient' ('id_klient') ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE; Wywala mi taki komunikat z bledem: Cytat Zapytanie SQL: ALTER TABLE 'dane_osobowe_klient' ADD CONSTRAINT 'key' FOREIGN KEY ( 'id_klient' ) REFERENCES 'klient'( 'id_klient' ) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE ; MySQL zwrócił komunikat: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''dane_osobowe_klient' ADD CONSTRAINT 'key' FOREIGN KEY ('id_klient') REFER' at line 1 Ktoś wie jak poprawnie to dodać? Wersja MySQL 5.5.16. Nie wiem czy poprawnie złożyłem zapytanie do dodawania kluczy obcych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie będę się zagłębiać w ten konkretny problem ale powiem Ci jak ja sobie z tym poradziłem.
Zamiast szukać pomocy i tutoriali w książkach i necie zainstalowałem sobie MySQL Workbench. W bardzo prosty sposób, graficznie projektujesz sobie tabele i powiązania i otrzymujesz gotowy kod do przestudiowania a nawet wklejenia aby uzyskać dokładnie to co jest potrzebne. Trzeba uważać bo na dłuższą metę może rozleniwiać, ale tu przecież chodzi o automatyzację... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 11:52 |