![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam sobie zainstalowanego MySQL administratora. Świetne narzędzie. Bardzo szybko i sprawnie robi się backupu, restory i tym podobne zadania. Jest jednak jeden problem. Jak zmusić MySQL Administratora żeby poprawnie zapisywał zrzuty bazy z odpowiednim kodowaniem? Nie ma do wyboru kodowania przy robieniu backupa... Ma ktoś może pomysł jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
on robi backup w utf i nie da sie tego zmienic o ile pamietam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no więc bardzo głupio ze strony programistów MySQLa....kodować w necie jest multum..czemu on tylko to wspiera?
Może inaczej...znacie inne programy tego typu , które robią te backupy sprawniej? tzn obsługują wybory kodowania itp... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpMyAdmin
btw. fakt faktem, że możliwość robienia dumpa w innym kodowaniu by się przydała, ale z drugiej strony bardzo dobrze, że wszyscy ograniczają się powoli do utf-8. |
|
|
![]()
|
|
phpmyadmin to chyba każdy zna
![]() Mam konto na Homie i mam możliwość zdalnego dostępu do bazy. Czy ktoś z was zna może dobry program który robi zrzuty baz? Najlepiej jakiś Freeware ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpmyadmin to chyba każdy zna ![]() Mam konto na Homie i mam możliwość zdalnego dostępu do bazy. Czy ktoś z was zna może dobry program który robi zrzuty baz? Najlepiej jakiś Freeware ![]() nie wiem jak rozumiec zdalny dostep do bazy - ze masz tylko mozliwosc zdalnego do niej logowania sie? jesli masz RZECZYWISTY dostep do bazy to: wystarczy zablokowac tabele (aby nie doprowadzic do crasha) LOCK TABLES; a potem skopiowac fizyczne pliki baz danych, max. wydajność ![]() a potem odblokowac tabele: UNLOCK TABLES; Ten post edytował pyro 29.03.2008, 15:20:02 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pyro: czego tu nie rozumiem
home.pl, brak zdalnego dostepu == dostep przez skrypty php uruchamiane na tym samym serwerze (np. pMA) dostep zdalny - mozesz sie polaczyc z baza np. z domowego kompa a plikow bazy nie skopiuje: 1. zaden admin nei da mu takiego dostepu, 2. a co jak nie trzyma bazy w tabelach MyISAM? Avatarus: masz narzedzie mysqldump (dostepne w konsoli/cmd) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pyro: czego tu nie rozumiem home.pl, brak zdalnego dostepu == dostep przez skrypty php uruchamiane na tym samym serwerze (np. pMA) dostep zdalny - mozesz sie polaczyc z baza np. z domowego kompa mowilem tak bo nie wiedzialem jakiego typu dostep zdalny (do serwera czy tylko do bazy), nie korzystalem z uslug home.pl wiec mowilem tylko co mozna zrobic jak ma sie zdalny dostep do serwera (shell) -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pyro:
Cytat Mam konto na Homie i mam możliwość zdalnego dostępu do bazy. ![]() a posiadanie shella nie gwarantuje ci dostepu do plikow bazy ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
pyro: ![]() a posiadanie shella nie gwarantuje ci dostepu do plikow bazy ![]() osobiscie mam takie dostepy i admini nie sa w zaden sposob zagrozeni i czy dlatego są lamami? // to zmierza do off-topa -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
// oftop
![]() hmmm, no chyba ze kazdy user ma swoj katalog z bazami ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
na Home jest możliwy zdalny dostęp do bazy, tzn nie jest on ograniczony do lokalnych plików PHP...
Mogę więc używać każdej aplikacji która ma możliwość łączenia się z bazami. Cytat Avatarus: masz narzedzie mysqldump (dostepne w konsoli/cmd) tak mam, ale to narzędzie jest strasznie wolne.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
na Home jest możliwy zdalny dostęp do bazy, tzn nie jest on ograniczony do lokalnych plików PHP... Mogę więc używać każdej aplikacji która ma możliwość łączenia się z bazami. tak mam, ale to narzędzie jest strasznie wolne.... to zrob jak powiedzialem wyzej ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak na prawdę, to nie bardzo rozumiem w czym jest twój problem ... mSA robi ładne backupy i równie ładne restory... nie rozumiem gdzie masz problem z kodowaniem... ja ZAWSZE jak zrobię backup w mSA i potem restore - to wszystkie dane przenoszą się prawidłowo ... bez względu na stronę kodową bazy danych ...
chyba, że pliki wygenerowane przez backup w mSA chcesz później wykorzystać w innej aplikacji, ale to już chyba jest inna bajka... ![]() Ten post edytował nevt 29.03.2008, 21:58:07 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:42 |