![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam borykam się z pewnym problemem mam tabele sklep i w niej 2 kolumny towar oraz cena. mam skrypt usuwanie.php
[PHP] pobierz, plaintext <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script> <script type="text/javascript" src="skript.js"></script> <?php $polaczenie = mysql_connect('localhost', 'root','root'); $baza = mysql_select_db('kurs_ajax', $polaczenie); $pokazprodukty = "SELECT * FROM sklep order by id desc"; $rezultat = mysql_query($pokazprodukty, $polaczenie); echo "<form action='delete_towar.php' method='GET'>"; echo "<table> <tr> <th>Towar</th> <th>Cena</th> </tr>"; while($wiersz = mysql_fetch_assoc($rezultat)) { $id=$wiersz['id']; $towar=$wiersz['towar']; $cena=$wiersz['cena']; echo "<tr> <td>$towar</td><td>$cena</td> <td> <input type='checkbox' id='usun_towar' value='$id'> <input type='button' value='usun' id='usun'> </td> </tr>"; } echo "</table>"; ?> no i efekt jest taki ze wyswietla mi z tabeli oprocz nazwy towaru oraz ceny przycisk usun i jak klikam na przycisk ktory oznacza ostatni wiersz w tabeli to go usunie ale jak chce usunac np srodkowy wiersz to juz go nie usunie kod delete_towar.php wyglada tak: [PHP] pobierz, plaintext <?php $polaczenie = mysql_connect('localhost', 'root','root'); $baza = mysql_select_db('kurs_ajax', $polaczenie); $id=$_GET['id']; $delete=mysql_query("delete from sklep where id='$id'"); echo "Skasowanao towar nr: $id"; ?> funckja ajax jest tutaj skript.js [HTML] pobierz, plaintext $(document).ready(function(){ $("#usun").click(function(){ var id_towar=$("#usun_towar").val(); alert(id_towar); var url="delete_towar.php?id=" + id_towar; $.get(url); }); }); nie wiem czemu nie moge usunąć wybranego wiersza z tabeli tylko ostatnio wpisany ;( Proszę o pomoc Ten post edytował poli25 28.03.2012, 21:04:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 32 Dołączył: 21.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień checkbox na:
a w pliku php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W dokumencie HTML nie może być więcej niż jeden element o określonym identyfikatorze, a Ty generujesz w pętli wiele elementów/checkbox-ów o id usun_towar. Możesz użyć przycisku <button> zamiast checkbox-a i inputa <input type="button" /> i wtedy nie powinno być problemu:
a po stronie JS/jQuery:
Oczywiście powyżej masz tylko fragmenty kodu. @jasin: To niczego nie zmieni. Ten post edytował mortus 28.03.2012, 21:18:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziekuję (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dopiero raczkuje w Jquery ale chciałem rozszerzyć przykład z ksiązki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) działa tak jak mialo działac.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:40 |