![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Mam pewnie banalne pytania, nie wiem jak wyświetlić wartość zapytania-zmiennej $query ? Oto kod: Kod <?php $con = mysql_connect("localhost","root",""); if (!$con) { die('Could not connect: ' . mysql_error()); } mysql_select_db("asortyment", $con); $query = "SELECT MAX(id) FROM opony"; $wynik = mysql_query($query); echo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mysql_close($con); ?> 1. Potrzebuję wyświetlić na stronie poleceniem 'echo', ile jest rekordów w tabeli opony - idą kolejno, numerowane od 1, więc dałem 'SELECT MAX' i to działa w konsoli SQL. Czegoś jeszcze mi brakuję, wiem że tak się nie przekazuje zmiennych w PHP, tylko jak? 2. Kolejny problem, to chciałbym wyświetlić opony konkretnej marki z tej tabeli, ale nie wiem ile tych konkretnych opon tam jest - za każdym razem jest ich inna ilość. Jak ustawić pętlę - ile razy ma przejść? Czy ilość przejść, to może być ilość rekordów jak w pierwszym punkcie, czy inaczej się to odbywa? Zapytanie Kod SELECT * FROM `opony` WHERE marka = 'FULDA' Dla Was to banał, a ja z tym od rana kombinuję. Dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
Rozszerzenia mysql już się nie używa co jest na czerwono w dokumentacji opisane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartości pobrane z bazy zapisują się do tablicy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 04:20 |