![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 26.04.2019 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To tak, przy każdorazowym uruchomieniu skryptu do tabeli wprowadzana jest data obecna, gdy rekord jest nieaktualny to zwyczajnie zostaje stara data. Chciałbym usuwać takie rekordy w których data jest inna niż obecna, więc napisałem takie cudo:
Tylko, że nie działa, wyświetla godzinę aktualizacji, ale nie usuwa i wcale się chyba nie dziwię, bo jak ma porównać datę... Liczę na kreatywne pomysły, nie gotowe rozwiązania ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu nie kasujesz od razu po czasie?
Delete... where czas < now() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 26.04.2019 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mógłbyś rozwinąć? Bo zrozumiałem, to jako usuwanie odrazu po wprowadzeniu, więc raczej źle heh. Jeśli przed wprowadzeniem, to niestety odpada, bo mam skrypt podliczający inne części tabeli i bez danych z tabeli przed nie wyliczy mi obecnych. Więc ponowię prośbę, czy mógłbyś rozwinąć o co chodzi.
Wiem, że kiedyś jak zaczynałem, to nie formatowałem daty ("H:i" lub "Y-m-d") ale teraz gdy to usunałem to dostawałem błąd, że oczekiwali tego sformatowania. Nie formatowałem daty, no i dostawałem tylko ciąg cyfr, więc to mogłbym porównać, o to mi chodziło. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem wróżką. Jak nie opiszesz co robisz to skąd mam wiedzieć jak te dane wykorzystujesz i co tam za obliczenia są zawarte? Możesz jako trigger after insert jeśli oczywiście "wprowadzenie" to u ciebie oznacza.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2019 Skąd: PHP5.6 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak, przy każdorazowym uruchomieniu skryptu do tabeli wprowadzana jest data obecna, gdy rekord jest nieaktualny to zwyczajnie zostaje stara data. Chciałbym usuwać takie rekordy w których data jest inna niż obecna, więc napisałem takie cudo:
Tylko, że nie działa, wyświetla godzinę aktualizacji, ale nie usuwa i wcale się chyba nie dziwię, bo jak ma porównać datę... Piszesz o dacie, ale porównujesz czas. Zawsze będziesz miał inny czas niż obecny, więc chyba prościej jest usunąć całą zawartość bez zabawy w sprawdzanie.. ![]() Natomiast jeśli chcesz porównać konkretną datę, to możesz spróbować np.
|
|
|
![]()
|
|
Piszesz o dacie, ale porównujesz czas. Zawsze będziesz miał inny czas niż obecny, więc chyba prościej jest usunąć całą zawartość bez zabawy w sprawdzanie.. ![]() Natomiast jeśli chcesz porównać konkretną datę, to możesz spróbować np.
Zrobiłem takie coś i gdzieś jest problem, bo w żadnej kombinacji nie działa, jakieś pomysły?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Datę zapisuje w bazie jako timestamp i porównuj normalne liczby: usuwasz wszystko co mniejsze niż timestamp(now)
![]() -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:16 |