![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-BraveSoul- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam za zadanie zrobić bazę danych i interface do niej. Po otwarciu pliku ma mi się pokazać okienko gdzie mogę dodawać/edytować i usuwać dane z tabel. Zainstalowałam sobie XAMPPa i stworzyłam (na razie) jedną tabelę [localhost > phpMyAdmin] ale nie mam pojęcia co robić dalej.. gdzie w ogóle pisać interface i jak się za to zabrać.. ![]() Jestem totalnie nie w temacie, więc bardzo prosiłabym o pisanie jak do dziecka ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
-BraveSoul- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, nie będę, tylko mi pomóżcie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazłam już coś takiego jak uniwersalny interface baz danych, tylko czy ktoś mógłby mnie oświecić gdzie mam wpisać ten kod?
mój panel wygląda tak: ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Nie wiadomo za bardzo o co Ci chodzi,
termin "interfejs" ma w programowaniu obiektowym swoje konkretne znaczenie, natomiast potocznie tym mianem określa się różnie rzeczy. Musisz szerzej opisać swój problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tylko zgadywać, może chodzi mu o obsługę tej stworzonej bazy... ale wtedy wystarczy odnieść się do poradników/kursów w internecie... Poszukać jak dodawać/usuwać/edytować konkretne wiersze w tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze zrzutu ekranu wydaje mi się jednak, że chodzi o przygotowanie najnormalniejszej aplikacji webowej w oparciu o bazę danych MySQL.
Koleżanka chciałaby ( tak mi się wydaję ) móc zarządzać danymi klientów ( na początek ) dla jakiegoś systemu hotelowego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi konkretnie o to, żeby po otwarciu pliku można było dodawać/edytować i usuwać dane.
bez wchodzenia w projekt bazy takie dostałam zadanie.. :/ wizarts był najbliżej ![]() hmm.. mogę to ująć jeszcze inaczej.. otwieram sobie mozillę, a tam jest taki formularz: [uwaga paint] ![]() No i te beżowe pola można edytować, a fioletowe robią to co na nich napisałam no a te dane to są z bazy danych którą robiłam w tym phpMyAdmin z tabeli klient.. to tylko taki przykład.. chodzi o to, że nawet mogłabym poszukać jak zrobić tą stronkę w php, ale nie wiem jak powiązać to z moją konkretną tabelą.. żeby brał po kolei te dane z tabeli.. robić to zupełnie osobno i później jakimś kodem połączyć, czy robić to jakoś w tym phpMyAdminie? Ten post edytował BraveSoul 30.11.2012, 16:23:44 |
|
|
->>g<<- |
![]()
|
Goście ![]() |
no zwykła stronka formularzowa w php.
dane bierze z tabel |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisał gość wyżej, tworzysz formularz, dane pobierasz z bazy, edytujesz je w tym formularzu, później zapisuje dane do bazy dla tego samego użytkownika.
Baza nie jest jakaś złożona więc: Pobierasz dane: SELECT ... Usuwasz użytkownika: DELETE ... Aktualizujesz dane: UPDATE ... Dodajesz nowego: INSERT ... Poszukaj sobie w google tych fraz, które napisałem drukowanymi literami. |
|
|
![]()
|
|
dobra, nadal nie daję rady..
tu są same mądre chłopaki, spora większość na pewno wie jak to zrobić i mam nadzieję, że mi ktoś pomoże ![]() patrzcie - w phpMyAdminie mam coś takiego - ![]() : : ![]() no i nie mogę zrobić tego formularza w php.. każdy kod, który wam zaraz pokażę jest osobno i nie wiem jak to połączyć, żeby działało.. [ mam je 'luzem' w folderze C:\Program Files\xampp\htdocs - to chyba dobrze? ] str główna:
połączenie:
dodawanie:
usuwanie:
edycja:
no i wyświetlanie:
to chyba wszystko.. ze strony głównej (tam jest tylko imię i nazwisko na razie) jak chcę coś dodać, to mi pokazuję w przeglądarce pustą stronę.. Po prostu nie jestem dobra w tworzeniu stronek (o Matko, co ja mówię - w ogóle nie umiem ich robić ! ), a na grafikę i multimedia poszłam niedokładnie po to żeby uczyć się php z mysql'em.. [ xampp jest oczywiście uruchomiony (apache i mysql działają) ] UPDATE: moje hasło to naprawdę 'haslo' ![]() Ten post edytował BraveSoul 5.12.2012, 16:50:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Spokojnie, bez nerwów, wszystko pomalutku...
![]() W Twoim przypadku należy wpierw sprawdzić, czy w ogóle możesz wykonywać skrypty php. Stwórz sobie plik index.php a w nim tylko kod:
Odpal teraz ten plik przeglądarce: http://localhost/index.php Czy wyświetliło ci się na ekranie tylko i wyłącznie: Hello World! ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
raczej mogę
![]() tam jest taka przykładowa stronka, która jak ją otworzysz, to jest napisane : It works ![]() Ten post edytował BraveSoul 5.12.2012, 17:35:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Super
![]() No to teraz Twoja lista. Zamien kod co ci podałem na: Pamiętaj by na początek dać kod połączenia z bazą
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie, nie - cofam, moją poprzednią wiadomość.
nie mogę ![]() tam jest przykładowa stronka - owszem, ale napisana w html'u ta napisana w samym php nie działa. nic mi się nie wyświetla. zupełnie pusta strona ![]() |
|
|
![]()
|
|
Prosiłem, byś napisała w index.php
Odpowiedziałaś mi, że to ci działa.... Więc wkońcu jak jest? Strasznie nie lubię jak ludzie prosząc o pomoc wciskają w miedzyczasie kit. No bo albo ci ten kod działa jak napisałaś wcześniej, albo ci nie działa jak napisałaś teraz... Ustal jedną wersję zdarzeń i się jej trzymaj. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przepraszam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli po wpisaniu w przeglądarkę:
http://localhost/index.php dla kodu
Pojawia ci się biała strona? Bez żadnego komunikatu? A plik index.php ma tylko i wyłącznie to co ci napisałem? Jeśli te odpowiedzi na te trzy pytania wynoszą TAK, to będąć na tej stronie: http://localhost/index.php wciśnij POKAZ ŹRÓDŁO - każda przeglądarka ma taką opcję. Co jest w tym źródle? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tam jest napisane to co w tym pliku, tylko na czerwono..
<?php echo 'Hellow World!'; ?> |
|
|
![]()
|
|
Ok, czyli poprostu Twój serwer nie ma włączonej obsługi php.
Pisałaś, że używasz XAMPP. To przecież powinno było zainstalować ci PHP. Z racji, że z XAMPP nie mam do czynienia, wiec za bardzo nie wiem co tam mogło się napsuć. Może ktoś inni pomoże ci naprawić by php zaczęło działać. Jak to się zrobi to będzie można ruszyć dalej. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 10:41 |