![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Mateusz-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam, w jaki sposób najlepiej zapisywać i odczytywać datę z pola datetime, tak by wyświetlała się ona w formacie:
Kod 22/07/2011 05:23:45 ?Do odczytu mogę albo użyć: T już w samym zapytaniu do bazy, albo w PHP I jeszcze jedno pytanie: jak zapisywać taki datę z takim formatem do bazy, w której data i czas są w formacie: 2012-07-24 12:09:05 ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Moim zdaniem, lepiej po stronie PHP. Baza i tak ma co robić.
Cytat I jeszcze jedno pytanie: jak zapisywać taki datę z takim formatem do bazy, w której data i czas są w formacie: 2012-07-24 12:09:05 ? TIMESTAMP -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Mateusz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok, dzięki za odpowiedź. Co do TIMESTAMP to datę np. 26/07/2012 07:25:45 mam przekonwertować, a później zapisać do bazy?
Jak już pisałem, w bazie danych pole w której przechowuje czas ma typ datetime. Próbowałem dane z formularza przerobić na TIMESTAMP, jednak takie coś nie działa: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A zobacz sobie, jaki format przyjmuje MySQL. Wszystko jest w dokumentacji.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Mateusz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie prościej byłoby przez CreateFromFormat http://www.php.net/manual/en/datetime.createfromformat.php ?
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Mateusz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jeśli chodzi Ci o coś takiego jak tu:
to niestety na mojej wersji PHP (5.2.17) to nie działa i zwraca Fatal error: Call to undefined function date_create_from_format() |
|
|
![]()
|
|
Bo to dopiero od ~5.3 jest dostępne.
Ale o co chodzi, przecież strtotime powinno prawidłowo ten format łyknąć. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Mateusz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A jak tego użyć, to Twoja praca domowa. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--Mateusz-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki wielkie!
zmieniłem %d na %s, bo w stringu działają zera i ten kodzik działa tak jak chciałem:
![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że działają zera, ale bez nich strtotime również zachowuje się ok, z tego, co sprawdziłem, a %d działa dużo szybciej niż %s.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.05.2025 - 16:07 |