![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie MySQL'a mam dwie tabele:
W tabeli "1" mam kolumny gdzie m.in. jest kolumna "Pozycja" --- pozycje są czterocyfrowe w różnej kolejności a jest ich nie więcej niż 150 W tabeli "2" mam kolumny gdzie m.in. jest kolumna "Numer" --- pozycje są czterocyfrowe w różnej kolejności a jest ich nie więcej niż 70 liczby z tabeli "2" są powtórzeniem liczb z tabeli "1" ale nie są powtórzone wszystkie Potrzebuję W PROSTY SPOSÓB, bez powtórzeń, wyświetlić na ekranie pozycje, które są w tabeli "1" ale NIE MA ich w DRUGIEJ... Można robić to przerabiając np (ale nie wiem jak w PROSTY SPOSÓB przenieść tam dane z MySQL'a) poniższy układ:
oraz wyświetla się jednak w NIEczytelny sposób... Zupełnie się zamotałem. Próbowałem z JOIN'ami i wzystko byłoby OK gdybym szukał powtórzeń a nie odwrotnie... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rozjaśnienie w głowie... bo nie wziąłem pod uwagę, że moje dalsze obwarowania datą (o czym wcześniej nie napisałem) nie powodują zatrzymania szukania w tych datach:
Rezultat jest zerowy bowiem prawdopodobnie szuka całą "tabelę2" od jej początku istnienia a tam zapewne znajduje wszystkie numery wyszczególnione w "tabeli1". Mnie zaś interesuje tylko fragment za ostatni miesiąc bieżącego roku (nie napisałem - przepraszam). Jak to ograniczyć ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warunek daty nie może dotyczyć tabeli2, bo szukasz przecież "braków rekordów". Skoro ich nie ma, to bym bardziej nie spełnią tego warunku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To prawda. Odwrócenie tabel w "JOIN" nic nie da... I nie wiem jak to ugryźć. Próbowałem z " UNION " ale też coś nic się nie klei. To musi być proste ... ale nie przychodzi mi nic do głowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warunek nie powinien być czasem na tabeli1?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
"tabela1" jest właściwie tabelą stałą, zawiera trochę ponad sto numerów i rzadko się zmienia w niej cokolwiek. Zmiany (comiesięczne) są tylko w "tabela2" ale interesuje mnie ostatni miesiąc bo reszta to tylko historia.
Aby przyspieszyć działanie mógłbym dopisać warunek o ID aby brał pod uwagę nie więcej niż MAX-100 ale to już szczegół. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zrozum w koncu, ze masz teraz blad logiczny
Skoro w tabela1 szukasz rekordow, ktorych nie ma w tabela2 to jak mozesz ich szukac po dacie w tabela2 skoro ich nie ma.... Chyba, ze tobie chodzi o cos takiego
Tudziez tak
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o to chodziło. Mówiłem, że mnie coś przyMuliło... całkowicie wyleciały mi z głowy nawiasy. Jest OK.
Dzięki Ci baaardzo. Zresztą dzięki Wam wszystkim. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawiasy akurat nie mają tu najmniejszego znaczenia
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 02:25 |