![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem. Otoz probuje zrobic bardzo prosty kod paginacji wynikow ale cos nie za bardzo on dziala, siedze nad tym od wczoraj i dalej klapa. Wyswietla sie tylko 1 strona(domyslna) - przy kolejnych stronach smienna $_GET['strona'] sie powieksza ale nie przeklada sie to na wyswietlenie nastepnych wynikow.
Oto kod:
Zalezy mi na takim efekcie zeby na stronie domyslnej 0 czy tam 1 wyciagane byly dane wedlug
a na reszcie stron wedlug:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sprawdź nieujemność i czy jest liczbą, a potem puść moim skryptem autorskim
![]() Mój gotowiec robi pełnego paginatora, który na bank nie wyjedzie poza stronę, bo w przypadku 40 podstron nie zrobi 40 linków ![]()
Dlaczego tak a nie inaczej? Bo w ten sposób łatwo się generuje linki SEO w moim wypadku ![]() $where = 'artykuły-o-programowaniu' a skrypt dokłada resztę i ostatecznie moge uzyskać link artykuły-o-programowaniu,4.html Przy czym manipulując wartością startową i warunkiem wykonania w pętli: ustalam sobie "szerokość" ewentualnego paginowania od mojej strony. W tym wypadku będę miał widoczne +/- 3 strony po obu od aktualnej, oprócz "Następna", "Poprzednia". Do tego od 2 podstrony mam link "Pierwsza", a do przedostatniej strony włącznie mam widoczny link "Ostatnia" ![]() W efekcie będąc na stronie 4 spośród 5 możliwych paginator wygląda tak (zależnie od stylu oczywiście jeszcze ![]() Pierwsza Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna Ostatnia Na ostatniej tak: Pierwsza Poprzednia 2 3 4 5 Na pierwszej tak: 1 2 3 4 Następna Ostatnia Czyli idealnie tak, jak paginator ma się zachowywać ![]() ![]() Weź i sobie przetestuj ![]() Tu masz screen z poglądowego widoku strona 4/5 ![]() ![]() Ten post edytował thek 24.08.2009, 20:31:23 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod działa! tylko mam mały problem, jaką wartość powinna mieć $page domyślnie ? bo jak daje 0 to na 1 stronie nie ma nic dopiero na drugiej jest a na 3 mam juz 2x więcej wpisów niż jest ustalone. A z kolei jak dam domyślnie 1 to na 1 stronie mam 2 rekordy (nr 2 i nr 3, a nie nr 1 i nr2) a na drugiej stronie mam 2xwiecej wpisów niz jest ustalone.
Kod na początku taki dopisałem:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam jakąś lekturę (na upartego manuala). skrypt nie należy do trudnych, wręcz przeciwnie. także jeszcze raz polecam lekturę o php, a przede wszystkim dobrze obmyśl sprawę. 50% sukcesu to doskonały pomysł (obmyślony w każdym calu)!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki jeszcze raz thek ! problem rozwiązany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tak to jest po 8 godzinach siedzenia w kodzie w pracy, że się kiełbasi
![]() ![]() Złe po prostu w limicie dałem zmienne, w końcu masz mieć $per_page rekordów począwszy od rekordu $strona*$per_page. Zaraz poprawię też w poście wyżej. Ten post edytował thek 24.08.2009, 20:36:56 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.07.2025 - 18:49 |