![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Próbuję stowrzyć skrypt forum i natknąlem się na problem:
gdy próbuj wyświetlić kategorie to wiadomo że po kategoriach są fora i pętla while nie wystarcza,albo wystarcza a ja nie umiem sobie poradzić. Może chodzi o pętlę w pętli ?
To jest przykład, trochę lipnie wytłumaczone ale mam nadzieję że zrozumiecie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz forum, gdzie po kategoriach są fora? Chyba nie łapie.
Powiedz jak to masz w tabeli, i co chesz dokładnie wyświetlić. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[ --------- forum --------- --autor -- -- tematow -- ]
[ --------------------- Jakas kategoria ---------------] [ Jakies forum nick 32 ] [ --------------------- Jakas kategoria ---------------] [ Jakies forum nick 32 ] lol chyba zobrazowałem dokładnie. mam dwie tabele: kategorie i fora i chcę wyświetlić je: przecież nie wyświetle nazwy forum i kategorii w jednej pętli
Ref. Wiecie o co mi się rozchodzi czy mam to jeszcze inaczej objaśnić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisalem Ci gotowy skrypt ale mi sie odswiezyla przegladarka wiec juz nie pisze drugi raz. napisze po krotce jak to ma wyglądać
1. Pobierasz dane z tablicy z kategoriami 2. zliczasz rekordy (ilosc kategorii) -> mysql_num_rows() 3. Wchodzisz w petle while (x < ilosc_kategorii) 4. Pobierasz za pomocą mysql_result() idkategorii i jej nazwe 5. Wyswietlasz nazwe 6. Pobierasz dane z tablicy z forami WHERE kategoria='id_kategorii' 7. zliczasz rekordy (ilosc for) -> mysql_num_rows() 8. puszczasz to w petle while (y < ilosc_for) 9. Za pomoca mysql_result walisz sobie id nazwe forum i autora 9.1 wyswietlasz nazwe forum i autora 10. Pobierasz dane z tablicy z tematami WHERE forum='id_forum' 11. Zliczasz ilosc tematow 12. Wyswietlasz ilosc tematow |
|
|
![]()
|
|
Nadal nie wiem jak to zrobić...
nakierujcie mnie na dobrą drogę... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz struktura tabeli w bazie danych. są 3 tabele. 1. kategorie - ID | NAZWA 2. fora - ID | NAZWA | KATEGORIA 3. tematy - ID | NAZWA | ... | ... | forum| W tablicy tematy masz umieszczone nazwy i id tematow a takze do kazdego tematu musisz miec do jakiego forum nalezy. Wtedy skrypt powinien dzialac. Ten post edytował wizard144 31.01.2010, 15:39:41 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Kolego
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2025 - 15:34 |