![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Jestem początkujący w temacie PHP i SQL. Próbuję od dwóch dni wymyślić jak przekazać kilka danych z formularza PHP do bazy SQL. Z formularzem dodający jeden rekord do wiersza nie mam problemów, ale mam problem z kilkoma danymi które dodaje przycisk Add. Poniżej zdjęcie. Chodzi o dane w kolumnie: Quantity które będą liczbami oraz Date. Zdjęcie Liczba wierszy będzie się zmieniać, bo użytkownik będzie miał możliwość dodawać owoce do tabeli w kolumnach "Name" oraz "Bulk". Do tej pory zrobiłem to tak:
Zastanawiałem się czy to nie zrobić za pomocą array, ale niestety umiejętności i pomysłów mi zabrakło. Dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc jakoś nie mogę skumać dokładnie, bez pełnego kodu, ale mam kilka porad.
Formularz ze zmienną ilością danych obsłużyłbym właśnie tablicą: Kod <input type="text" name="fruit[]"/> Kilka kolejnych takich pozycji tworzy tablicę dostępną pod $_POST['fruit'][1], $_POST['fruit'][2] itd.Można pójść dalej: Kod <input type="text" name="fruit[apple][]"/> Naturalnie można iterować po tablicach za pomocą pętli foreach, dzięki czemu nie musisz znać jej długości. To pierwsza ze spraw.<input type="text" name="fruit[apple][]"/> <input type="text" name="fruit[carrot][]"/> <input type="text" name="fruit[carrot][]"/> daje: $_POST['fruit']['apple'][0] $_POST['fruit']['apple'][1] $_POST['fruit']['carrot'][0] $_POST['fruit']['carrot'][1] Dodawanie do bazy danych oczywiście można zrobić przez PDO i bindowanie wartości do jednego zapytania. Tutaj opis - w połowie strony stosowny przykład dodawania w pętli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 15 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
+ jeśli chcesz te wszystkie dane dodać na raz, to nie zaczynaj każdym wykonaniem polecenia "while", gdyż dane się prześlą razem.
Masz jeden początek formularza na samej górze, nie zaczynaj go i nie kończ każdym wykonaniem pętli ![]() Ten post edytował fastlone 16.12.2014, 17:01:57 -------------------- Nie bój się kliknąć
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje maviozo i fastlone, przeczytam i postaram się rozgryźć temat.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj także o serializowaniu danych. Słowo klucz
![]() -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 07:51 |