![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie zmagam się z takim problemem mianowicie mam tabelę do której dołożyłem w każdym wierszu pola <checkbox>. I teraz wybieram załóżmy 3 pola które chcę edytować. Poprzez $_POST wysyłam wynik do drugiego formularza php gdzie go odbieram go pętlą foreach. Chcę do przekazać do zmiennej $a i podstawić do zapytania mysql jednak nie działa... na ekranie prócz nagłówków tabeli jest pusto. jak dam print_r($a) to zwraca mi załóżmy 1,2,7 ale wynik w tabeli mi sumuje dwa pierwsze wyniki czyli podaje 3 oraz 7 jak nazwa <Podejrzewam że chodzi o to że $a jest tablicą danych a nie posiada jednej wartości.... ale nie wiem czy dobrze rozumuję... I nie wiem jak to przekazać dalej... by zapytanie SQL się wykonało...
Mój kod:
Proszę o wyrozumiałość bo to moje początki ![]() Ten post edytował PYJTER 2.02.2014, 08:20:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co robi return?
http://pl1.php.net/manual/en/function.return.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co robi return? http://pl1.php.net/manual/en/function.return.php Zwraca argument jako wartość wywołąnia funkcji a ja funkcji nie mam także bez sensu ten return był... więc kod wygląda tak jak niżej ale teraz zwraca mi ostatnią wartość teraz tak sprawdzałem i $_POST['zain'] przyjmuje np takie wartosci jak wcześniej wybiorę odpowiednie pola w formularzu np. 6 przypadkowych które chcę edytować: 12782230 podaje to bez przecinków bo faktyczne wartości to: 1,2,7,8,22,30 ale to nie problem wystarczy dodać .',' do zmiennej i będzie oddzielało przecinkami. Także zwraca mi wartość ostatnią czyli 30. Czyli te dane o ile dobrze rozumuje są tablicą tak?? czyli z tej tablicy teraz muszę każdą wartość podstawić do zapytania SQL?? czyli znowu robię pętlę ![]()
Ten post edytował PYJTER 2.02.2014, 09:54:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doczytaj też ciąg dalszy opisu. Co się dzieje w zależności od kontekstu (include, globalny).
Przede wszystkim bez sensu jest odpytanie w foreach (a jeszcze można podejrzewać że wszystko tworzy nowe połączenie z bazą). Wywołaj coś takiego: Z tego zapytania przeleć po wynikach. Po drugie SQL injection. Puszczasz do zapytania dane bezpośrednio od użytkownika. Po 3 rozszerzenie mysql_ jest przestarzałe i już go nie używamy. W zamian PDO albo mysqli. Ten post edytował viking 2.02.2014, 09:53:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Doczytaj też ciąg dalszy opisu. Co się dzieje w zależności od kontekstu (include, globalny). Przede wszystkim bez sensu jest odpytanie w foreach (a jeszcze można podejrzewać że wszystko tworzy nowe połączenie z bazą). Wywołaj coś takiego: Z tego zapytania przeleć po wynikach. Po drugie SQL injection. Puszczasz do zapytania dane bezpośrednio od użytkownika. Po 3 rozszerzenie mysql_ jest przestarzałe i już go nie używamy. W zamian PDO albo mysqli. Dzięki ogarnąłem new mysqli() także mam juz to poprawione...
I śmiga ![]() Drugi punkt raczej na dzień dzisiejszy nie bardzo wiem o co chodzi ![]() ![]() ![]() ![]() Co do kodu to działa idealnie... tylko jeśli podstawię pod $test dane na sztywno... a ja chcę aby w $test były dane które zaznaczę w formularzu wcześniej gdzie wybieram które wiersze mają być edytowane za pomocą pola checkbox. czyli mam formularz *.html Załóżmy że 1,2,3,4 to będą kolejne numery ID w tabeli dane. I teraz zaznaczyłem załóżmy 3 i 4 klikam Edytuj Dane I teraz formularz co odbiera dane edycja.php
Tylko co dalej mam z tymi danym zrobić tutaj tego nie rozumiem albo jak inaczej je odebrać... ze $_POST Bo to co mi podałeś jak ustawie jak niżej działa świetnie:
I potem jak zmienie dane w 3 i 4 no to wysyłam do następnego pliku php z instrukcją UPDATE do bazy??... ja to tak rozumuję... no chyba że się mylę i można to inaczej zrobić... Chodzi mi o samą strukturę że odbieram z chceckbox takim poleceniem wstawiam te dane jako value do pola type=text a następnie wysyłam do bazy... Tylko co w momencie jeśli tych kolumn w wierszu będę miał 30 jak sprawdzić która komórka została zmieniona ![]() ![]() Z góry dziękuje za wyrozumiałość jak pisze głupoty ale chcę się czegoś nauczyć więc pytam jak nie wiem... ![]() Może całokowicie źle podchodze do zagadnienia to mnie naprostujcie ![]() Ten post edytował PYJTER 2.02.2014, 15:17:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2025 - 09:11 |