![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Męczę się z tym problemem od kilku tygodni. Przeszukałem chyba wszystko co można było, ale mam problem z wyświetlaniem polskich liter na mojej stronie.
Zacznę od początku jak to było. Miałem stronę na friko.pl (za.pl), ale aby mieć mniej problemów z działaniem strony, przeniosłem ją na proserwer.pl. Wszystko było pięknie do czasu gdy nie zauważyłem, że zamiast polskich liter (oprócz litery "ó") są znaki zapytania. Przeniesienie bazy danych przebiegło bez problemowo. W samej bazie mam polskie litery, jedynie na stronie nie. System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) W tabelach Metoda porównywania napisów: utf8_polish_ci. Próbowałem wielu rozwiązań, najbardziej znany: Kod $db_connect = @mysql_connect($db_host, $db_user, $db_pass); mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); Pozmieniał znaki zapytania na jakieś dziwne znaki, jakby Ał -> ą, itp. Dodam jeszcze, że bez dodania tego wyżej wymienionego kodu, wszystkie posty napisane już po przeniesieniu miały polskie litery, ale z tym kodem już nie. Proszę o wszelaką pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z podklejonym tematem: Temat: MYSQL Polskie znaki
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź kodowanie strony w sekcji HEAD (źródło strony w przeglądarce). Sprawdź również kodowanie samego pliku np. index.php (pobierz przez klienta FTP i otwórz w np. Notepad++, czy PSPad - odpowiednie informacje będą wyświetlone na pasku statusu). Sprawdź jeszcze raz, czy aby na pewno Twoja obecna baza danych jest kodowana w utf-8. W phpMyAdminie lub jakimś zewnętrznym kliencie np. Navicat Lite wpisz
lub
Cytat(Hexonex) Dodam jeszcze, że bez dodania tego wyżej wymienionego kodu, wszystkie posty napisane już po przeniesieniu miały polskie litery, ale z tym kodem już nie. Czy aby na pewno na poprzednim serwerze baza danych była kodowana w utf-8? Jeśli masz jeszcze pliki z eksportu bazy danych to sprawdź ich zawartość.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mortus, w phpmyadmin, wpisałem
(nazwa tabeli to: ep_posts) i wyskoczyło mi takie coś:
Sprawdziłem również kodowanie pliku subheader.php (extreme fusion) w Adobe dreamweaver i ma on kodowanie Unicode UTF-8. Co do tego czy aby na pewno baza jest kodowana w utf-8, umieszczam screena jako dowód, że tak. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pododawane są metatagi z kodowaniem na stronach??
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" > Dwa różne serwery i dwie różne konfiguracje.To może być źródłem Pana problemu. A próbował Pan zainstalować serwer u siebie i puścić czy efekt będzie jednakowy? ![]() Ten post edytował Rid 28.05.2011, 02:01:46 |
|
|
![]()
|
|
, oczywiście że jest. Co do instalacji serwera - nie wiem jak tego dokonać. @Edit Ok. Problem rozwiązany. Pewna osoba podsunęła mi małą podpowiedź i dodałem do pliku subheader.php coś takiego:
Niby prosta rzecz. Zawsze wstawiałem UTF, ale nigdy nie pomyślałem o latinie ![]() To tyle, temat można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:04 |