![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Mam w bazie tabelę osoby, a w niej dane imie i nazwisko.
Przedstawię skrypt, w którym nie wiem jak wpisać, aby zapisało mi kilka wybranych z listy SELECT multiple wartości do bazy. Zapisuje tylko jedną z dwóch wybranych. Pole osoby w bazie do zapisywania do bazy grupy ma postać TEXT.
1-kolumna imie, 2 - nazwisko z bazy osoby |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby zapisało mi kilka wybranych z listy SELECT multiple wartości do bazy. Zapisuje tylko jedną z dwóch wybranych. A gdzie w tym skrypcie masz jakikolwiek zapis do bazy?-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Dałem tylko pole SELECT, dalej to idzie :
Teraz coś jest z id jeszcze, GET id='', a POST nie zapisuje id dobrze. Ten post edytował user767 22.09.2010, 22:38:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak chcesz selectem multiple przekazac kilka wartosci, to nazwa musi byc tablicowa
nie: name="Osoby" a: name="Osoby[]" a nastepnie sobie zobacz co zwraca ci post var_dump($_POST) Na podstawie tej wiedzy zbuduj teraz poprawne zapytanie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
NULL Ten post edytował user767 23.09.2010, 13:09:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
rety....
wyraźnie napisalem: var_dump($_POST); czy ja pisze nie wyraźnie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No, i już widzisz gdzie masz swoje dane
![]() Dałeś POMOGL - rozumiem ze juz wszystko jasne? Cytat A w bazie: Array No bo $_POST['Osoby'] to tablica. Jesli traktujesz tablice jak tekst to sie nie dziw ze masz tekst ARRAY. Musisz te tablice przetworzyc FOREACHem, albo IMPLODE
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Użyję implode() i explode() i powiem, jak mi wyszło.
Ten post edytował user767 23.09.2010, 14:14:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo nie takie jest zastosowanie funkcji implode.. implode to odwrotność czyli jak masz tablice => 1,2,3,4,5,6 używając implode
efektem tego będzie |1|2|3|4|5|6 a jak zastosować co twojego przykładu to pozostawiam już tobie do myślenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz selectem multiple przekazac kilka wartosci, to nazwa musi byc tablicowa nie: name="Osoby" a: name="Osoby[]" Trochę OFFTOP - @nospor, ja się nie zgodzę - przynajmniej u mnie PHP automatycznie konwertowało na tablicę jeśli były co najmniej dwa pola o tej samej nazwie. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Trochę OFFTOP - @nospor, ja się nie zgodzę - przynajmniej u mnie PHP automatycznie konwertowało na tablicę jeśli były co najmniej dwa pola o tej samej nazwie. Mission imposible IV ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znów twój punkt - a przysiągłbym że kiedyś spotkałem się z takim zachowaniem
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.05.2025 - 12:45 |