![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zrobiłam bardzo prostą bazę danych (phpMyAdmin), do której można dodawać dane, edytować i usuwać je za pomocą przeglądarki. wszystko mi ładnie i pięknie działa, ale nie ma zapytania, czy na pewno chcę usunąć rekord. To znaczy, ze jak klikam "Usuń" to mi się te dane od razu usuwają, bez żadnego komunikatu proszącego o potwierdzenie. A ja chciałabym, żeby po kliknięciu "usuń" wyskoczył komunikat: "Czy na pewno chcesz usunąć dane?" i dwa przyciski Tak i Nie ![]() no i nie wiem jak to zrobić.. czy znalazłaby się tutaj jakaś dobra dusza chętna do pomocy? takie mam kody: strona główna:
i strona usuwająca:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 9.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób coś na podobnej zasadzie, nie gwarantuje ze jak przekliesz ten kod to zadziała. ale zasada jest taka że: 1.wyświetl zapytanie o cheć usunięcia + linki 2. nie odsyła Cie do index 3. tak odlsyla Cie do tego samego miejsca+ jakaś zmienna w GET 4. jezeli zmienna istnieje to usuwasz dopiero wtedy Ten post edytował brzoza91 18.01.2013, 22:15:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię to trochę w inny sposób i myślę że dużo prostszy... fakt nadaje się to tylko do buttonów, ale wyskakuje przyjemne okienko z zapytaniem i potwierdzeniem OK/Anuluj
tak więc dodaję w inpucie wartość onclick, a poniżej formatki wrzucam kawałeczek tego JS Ten post edytował adek- 19.01.2013, 10:53:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię to trochę w inny sposób i myślę że dużo prostszy... fakt nadaje się to tylko do buttonów, ale wyskakuje przyjemne okienko z zapytaniem i potwierdzeniem OK/Anuluj tak więc dodaję w inpucie wartość onclick, a poniżej formatki wrzucam kawałeczek tego JS ok, ale gdzie dokładnie to dodajesz? zapomniałam napisać, że jestem kompletnie zielona i nie wiem nic o php, ani o JS ani w ogóle ![]() dodać to na stronie usuwania? zrób coś na podobnej zasadzie, nie gwarantuje ze jak przekliesz ten kod to zadziała. ale zasada jest taka że: 1.wyświetl zapytanie o cheć usunięcia + linki 2. nie odsyła Cie do index 3. tak odlsyla Cie do tego samego miejsca+ jakaś zmienna w GET 4. jezeli zmienna istnieje to usuwasz dopiero wtedy wyrzuca mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected '{' in C:\Program Files\xampp\htdocs\del.php on line 21 linia 21: dobra, znalazłam, brakowało tylko nawiasu. mam jednak inny problem gdy kliknę na NIE to wróci mi do strony głównej, ok, jest dobrze, ale jak klikam na TAK to wyświetla mi się OBOK komunikatu TAK/NIE, który nie znika, napis rekord został usunięty, ale rekord wcale nie zostaje usunięty. to nie usuwa tego rekordu z bazy... Ten post edytował BraveSoul 19.01.2013, 11:16:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 9.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
o dzięki, dzięki, coraz lepiej, teraz wygląda idealnie, ale nadal nie usuwa rekordu z bazy o.O __________________________________ w sumie, nie rozumiem dlaczego nie usuwa,, nie pobiera ID na kolejnej stronie, czzy co? bo przecież jest linia: która powinna usunąć ten rekord.. Wie ktoś? |
|
|
![]()
|
|
bo masz zle zapytanie. wypisze Ci ID_Klient='{$r->ID_Klient}'.
a powinno wypisać Ci id_klienta(numer a nie slowo) bo zobacz usuwasz teraz klienta o numerze id='{$r->ID_Klient}' a taki przeciez nie istnieje bo id jest numerem spróbuj usunać te klamry i cudzyslow. probuj az zamiast '{$r->ID_Klient}' wypisze Ci tam id jako numer. |
|
|
![]()
|
|
ok. dzięki, pomogłeś
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:20 |