![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Trochę się podszkoliłem ale mam pewien problem. Otóż zrobiłem formularz w którym mam textarea. Do textarea wrzucam zawartość np. 20 słów każde w nowej linijce. I chce to przetworzyć tak aby każda linijka była dodawana osobno do bazy. Kod za to odpowiadający wygląda tak:
A zapytanie
I nie wiem jak rozwiązać problem. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale chcesz każdy rekord dodać osobno, a robisz jedno zapytanie. w dodatku zawartość dodana do bazy będzie zawierać Array... linijki 3-5 co to ma być? po pierwsze explode zwraca tablicę więc $kody z 4 linii będzie zawierać Array. a linijke później aktualizujesz tą zmienną znów postem ... a w drugiej linii usuwasz w ogóle przejścia nowej linii więc jak ma się dodać do bazy każdy osobno?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra rzeczywiście namieszałem : )
W formularzu są dwa pola jedno textarea drugie input. W input mam ilosc punktow a w textarea kody. Jeżeli możesz prosze nie zwracaj uwagi na pierwszy post. Za dużo nie zrozumiełam z tego co napisałes ale poprawiłem kilka rzeczy. Wszystko to jest w panelu pod phpbb3 więc zmieniłem to tak:
I teraz stoję bo podcas wysłania formularza sypie :
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
foreach przerobiłeś to co Ci dałem na coś, co nie ma prawa istnieć a w dodatku nie zerknąłeś do żadnego manuala ani nic. poczytaj o foreach, o pętlach i tablicach ogólnie też.
explode podzieli string na części do tablicy. każdy element tablicy będzie zawierać oddzielne linie zawartości inputa. foreach ma za zadanie oblecieć przez każdy z tych elementów i dodać je do bazy. |
|
|
![]()
|
|
czytam cały czas vademecum i przed chwilą właśnie sprawdziłem manual. Ale mimo, ze mam już taki kod to nie potrafię tego przerobić tak aby dodawało. Każda próba wykoania kończy się fiaskiem.
//Edit:
I do bazy teraz nic się nie dodaje. Zapytanie do stworzenia bazy wygląda tak:
Jestem bezradny : (
PS. problem tkwił w DBAL ![]() Ok już wszystko prawie działa zostały mi tylko dwie rzeczy: 1. Jeżeli jest pusta linia to, żeby jej nie dodawało do bazy. 2. Mimo, że kody są dodawane to po kliknięciu wyślij sypie
Linia 41: Proszę o jakieś porady z tym już sobie sam nie poradzę . Pozdrawiam Ten post edytował dezerter_af 4.12.2011, 20:54:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Komunikat błedu przecież wyraźnie pisze: oczekuje resource, a ty mu zapodajesz do mysql_num_rows obiekt.
resource otrzymujesz z mysql_query() zaś Twoje $db->sql_query zwraca obiekt. Czytaj komunikaty. One po to właśnie są. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod 'działa' tylko przez przypadkowa konwersję typów NULL == 0 == false która w PHP jest prawdziwa. co zwraca twoja metoda 'sql_query' ? Jeżeli chodzi o pomijanie pustych wartości do bazy to :
Swoja droga dlaczego 'keys' a nie 'key' ? Przecież foreach nie zwraca ci tablicy. Poza tym gdzie masz jakiekolwiek przypisanie wartości dla 'punkty' ? Czy poprostu nie widać tego tylko w kodzie który tutaj wkleiłes ? Ten post edytował Uriziel01 5.12.2011, 09:43:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat co zwraca twoja metoda 'sql_query' No obiekt, przecież masz to w komunikacie błęduCytat Poza tym gdzie masz jakiekolwiek przypisanie wartości dla 'punkty' ? Czy poprostu nie widać tego tylko w kodzie który tutaj wkleiłes ? $punkty = trim($_POST['points']); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Teraz jestem w pracy ale mimo to nic nie rozumiem. Jeżeli moglibyście bardziej szczegółowo mi pomóc.
Mój kod aktualnie wygląda tak:
Elegancko dodaje do bazy wszystko tak jak być powinno ale... No ten błąd... Jak zamienić obiekt na resource ? Bardzo proszę o pomoc ponieważ chciałbym jeszcze w tym tygodniu wysłać całego moda na phpbb.com i phpbb3.pl bo dużo osób tego poszkuje. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Cytat . Jak zamienić obiekt na resource ? Nie da się.zamiast używać mysql_num_rows() to skorzystaj z klasy $db, której używasz. Skoro ma ona metodę sql_query() to zapewne ma również metodę, która zwraca liczbę przetworzonych rekordów. Poszukaj w tej klasie. Cytat Teraz jestem w pracy ale mimo to nic nie rozumiem. Hmm, skoro Twoja praca ma wpływ na "rozumienie", to z ciekawości zapytam: gdzie pracujesz? Co robisz?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jestem account managerem w dość dużej firmie i tylko w przerwach mogę tutaj zajrzeć. A tak to cały czas ciężka praca, prawie jak kamieniołom : D
|
|
|
![]()
|
|
Cytat account managerem Aż musiałem w google zajrzeć - pierwszy raz słyszę tę nazwę. Moja ciekawość zaspokojona ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W pracy mam jeszcze programistę PHP może uda mi się go wykorzystać
![]() A jak nie to ok. 17 jak będę miał jeszce siłę to napiszę czy coś zdziałałem. Wszystko jest dla phpbb3 ale jeszzcec nie wiem gdzie tam szukać klas : D Problem rozwiązany
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:49 |