![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Skleiłam dwie tabele (osoba, nauczyciel), w uproszczeniu otrzymuje coś takiego id_osoba | nazwisko | adres | nazwisko to pierwsze nazwisko jest z tabeli osoba a to drugie z tabeli nauczyciel. Czy mogę jakiś rozróżnić te oba nazwiska? Tzn. czy jakoś w nazwach zmiennych można to uwzględnić? jeśli nie, to czy jednym rozwiązaniem jest zmiana nazw kolumn np. nazwisko_os, nazwisko_n? pozdrawiam i dziekuję za pomoc - asia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nazwa_tabeli.nazwa_pola
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Czy to na 100% jest dobrze?, próbowałam, ale nie działa. Wydaje mi się, że to nie jest poprawne, przecież w zmiennej $wynik, którą otrzymuję z bazy danych jest tylko ta nowa tabela z dwoma nazwiskami, skąd "php" wie, widząc tą nową tabelę, które pola pochodzą z jakiej tabeli? Zresztą przecież nie można utworzyć tabeli, która ma 2 takie same kolumny. Mi skleja, więc skleić można(?), ale co dalej...? pozdrawiam Ten post edytował asiasek 29.04.2007, 14:35:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz utworzyć alias dla danej kolumny słowem AS.
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziekuję za pomoc! Dzieki radzie powyżej - działa:)
Rozwiązanie problemu z tematu: Rozwiązaniem okazało się zastosowanie tzw. aliasów (czyli innych nazw tabel lub kolumn): osoba(id_osoba, nazwisko) nauczyciel(nazwisko) sklejamy tabele i otrzymujemy: id_osoba |nazwisko |nazwisko poleceniem: SELECT osoba.*, nauczyciel.nazwisko AS nazwisko_nauczyciela FROM .... otrzymujemy: id_osoba | nazwisko | nazwisko_nauczyciela i już nie ma problemu z nazwami zmiennych. pozdrawiam:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 09:27 |