![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Ponieważ okazujecie się niezwykle pomocni, zwracam się z kolejną prośbą licząc na rozwiązanie mojego kłopotu. Mam otóż taki kawałek kodu:
w kolejnym pliku odbieram i wstępnie obrabiam dane:
Mój problem polega na tym, że każda z kolumn wartosc1....12 ma ustawione w bazie domyślne NULL, jdenak jeśli pozostaje niewypełniona wstawia mi 0. Dodam, że formularz zawiera 12 pól ale wypełnione jednocześnie są tylko 2 zatem chciałby aby pozostałe 10 przyjęło wartość NULL. Z góry dziękuję za pomoc i za poświęcony czas. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ramach nudy pozwoliłem sobie zrobić co nie co. A Twoim zadaniem jest przeanalizować to.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po raz kolejny już nie zawiodłem się, dziękuję za pomoc.
Wstyd się przyznać w jakim kierunku zmierzałem :-) Przy okazji pytanie, czemu pustego pola nie uzupełnia wartości NULL skoro takie jest domyślne pole w bazie? Pozdrawiam i wszystkim możliwie najcieplejszych Świąt. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo ty wstawiałeś tam pusty string a że to pole numeryczne to MySQL sobie zrzutował to na typ numeryczny i wyszło 0. Więc albo jawnie musisz podać NULL albo nie podawać wcale wartości (kolumny też
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 04:09 |