![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem tu nowy zdaje sobie sprwę że moje pytanie może być banalne, ale dla mnie nie jest. Mam prostą bazę danych stworzoną SQl-em: CREATE DATABASE baza_filmow; CREATE TABLE filmy ( ID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY (ID), tytul VARCHAR(35), rezyser VARCHAR(35), czas INT); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Pan Tadeusz","A.Wajda",207); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Matrix","A.Wachowski", 196); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Shrek", "A.Adamson", 150); mam też dodanego użytkownika klient z pełnymi prawami do baza_filmow ,chcę dopisać jeden rekord do bazy za pomocą poniższego kodu PHP: <?php $do_bazy = mysql_connect('localhost','klient','fanfilmow'); if(! $do_bazy) { exit ("Bład połaczenia z serwerem MySQL."); } if (!mysql_select_db('baza_filmow')) { mysql_close(); exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow'); } $dodaj = INSERT INTO filmy VALUES (NULL, 'Ziemia obiecana','A.Wajda',190); if(!$zapytanie = mysql_query($dodaj)) { mysql_close(); exit('Błąd w zapytaniu'); } $ile = mysql_affected_rows(); echo 'Liczba dodanych rekordów do tabeli filmy wynosi:' $ile<br/>; mysql_close(); ?> Wywala mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected end of file in C:\xampp\htdocs\listing_H_7_120_a.php on line 35 próbowałem już wszysytkiego (tak mi się przynajmniej wydaje) i ręce mi opadły I druga rzecz próbowałem zrobić to innym sposobem wykorzystując metodę POST man dwa pliki z których jeden przekazuje dane do drugiego a ten ma wpisać je do bazy formularz - form_film.php poniżej: <! DOCTYPE HTML> <html> <head> <title> Dodawanie filmu</title> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> </head> <body> <form action="http://localhost/dodaj_film.php" method="post"> <p><b><font size="4"><b>Dodawanie filmu:</font></b></p> Tytuł:</br> <input type="text" name="tytul" value="" size="30"><br> Reżyser:</br> <input type="text" name="rezyser" value="" size="30"<br> Czas:</br> <input type="text" name="czas" value="" size="30"<br> <p><input type="submit" value="Wyślij" name=wyslij"> <input type="reset" value="Wyczyść" name="zeruj"></p> </form> </body> </html> do tego drugi skrypt - dodaj_film.php <?php $do_bazy = mysql_connect('localhost','klient','fanfilmow'); if(! $do_bazy) { exit ("Błąd połaczenia z serwerem MySQL."); } if (!mysql_select_db('baza_filmow')) { mysql_close(); exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow'); } $dodaj = INSERT INTO filmy VALUES(NULL, '$_POST['tytul']','$_POST['rezyser']','$_POST['czas']'); $zapytanie=mysql_query($dodaj); if(!$zapytanie == true) { echo "Nowy klient został dodany do bazy."; } else { echo "Nowy klient nie został dodany do bazy."; } mysql_close(); ?> tutaj uzyskuje błąd: Parse error: syntax error, unexpected '' (T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE), expecting identifier (T_STRING) or variable (T_VARIABLE) or number (T_NUM_STRING) in C:\xampp\htdocs\dodaj_film.php on line 19 Bardzo proszę o pomoc VitStwosz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Uzywaj BBCODE
2) Zapytania to teksty... teksty w php bierze sie w apostrofy lub cudzyslowia... nie $zm = ZAPYTANIE a $zm = 'ZAPYTANIE' lub $zm="ZAPYTANIE" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety próbowałem już tego przed zamieszczeniem tego posta efekt:
Dotyczy przykładu drugiego (dwa pliki z metodą post) jeżeli piszę: $dodaj="INSERT INTO filmy VALUES(NULL, '$_POST['tytul']','$_POST['rezyser']','$_POST['czas']')"; mam błąd: Parse error: syntax error, unexpected 'INSERT' (T_STRING) in C:\xampp\htdocs\dodaj_film.php on line 19 jeżeli piszę: $dodaj='INSERT INTO filmy VALUES(NULL, '$_POST['tytul']','$_POST['rezyser']','$_POST['czas']')'; Parse error: syntax error, unexpected '' (T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE), expecting identifier (T_STRING) or variable (T_VARIABLE) or number (T_NUM_STRING) in C:\xampp\htdocs\dodaj_film.php on line 19 ******************************* W poprzednim poście dodałem też pytanie dot. poniższego kodu - przykład pierwszy - jeden plik - był na początku ale kolega chyba go nie zauważył): CREATE DATABASE baza_filmow; CREATE TABLE filmy ( ID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY (ID), tytul VARCHAR(35), rezyser VARCHAR(35), czas INT); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Pan Tadeusz","A.Wajda",207); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Matrix","A.Wachowski", 196); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Shrek", "A.Adamson", 150); mam też dodanego użytkownika klient z pełnymi prawami do baza_filmow ,chcę dopisać jeden rekord do bazy za pomocą poniższego kodu PHP: <?php $do_bazy = mysql_connect('localhost','klient','fanfilmow'); if(! $do_bazy) { exit ("Bład połaczenia z serwerem MySQL."); } if (!mysql_select_db('baza_filmow')) { mysql_close(); exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow'); } $dodaj = INSERT INTO filmy VALUES (NULL, 'Ziemia obiecana','A.Wajda',190); if(!$zapytanie = mysql_query($dodaj)) { mysql_close(); exit('Błąd w zapytaniu'); } $ile = mysql_affected_rows(); echo 'Liczba dodanych rekordów do tabeli filmy wynosi:' $ile<br/>; mysql_close(); ?> Wywala mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected end of file in C:\xampp\htdocs\listing_H_7_120_a.php on line 35 czyli jest to błąd przed znacznikiem ?> Wszystkie klamry przeliczyłem jest w porządku Reasumując jest dalej to samo............ i dalej proszę o pomoc Vit Swosz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale kolega chyba go nie zauważył): A kolega chyba nie zauwazyl iz prosilem bys uzywal BBCODE!
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie, przepraszam ale poruszam się jeszcze trochę po omacku po forum a z BBCode jeszcze nie korzystałem, myślałem że problem jest prostszy do rozwiązania,
po prostu zależy mi trochę na czasie, jeżeli nie uzyskam w tej chwili pomocy, to trudno. Natomiast zamieszczanie czystego tekstu nie jest z mojej strony świadomą złośliwością po prostu trochę zewnętrzne okoliczności mnie zmusiły do pójścia na skróty. Pozdrawiam VitStwosz Witam ponownie Zapisałem swój przykład przy użyciu BBCode (mam nadzieję że poprawnie) Mam prostą bazę danych stworzoną SQl-em:
mam też dodanego użytkownika klient z pełnymi prawami do baza_filmow ,chcę dopisać jeden rekord do bazy za pomocą poniższego kodu PHP:
gdy zmnieniam kod na :
Wywala mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected 'INSERT' (T_STRING) in C:\xampp\htdocs\listing_H_7_120.php on line 19 gdy zmnieniam kod na :
wywala mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected end of file in C:\xampp\htdocs\listing_H_7_120.php on line 35 czyli na sam koniec kodu Bardzo proszę o pomoc Vit Stwosz |
|
|
![]()
|
|
exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow');
Jak otwierasz tekst " to i masz go konczyc " a nie ' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wieeeeelkie dzięki działa
![]() Vit Stwosz Witam raz jeszcze Jeszcze raz chciałem wrócić do przykładu z wykorzystaniem dopisania do bazy rekordu metodą POST (we wcześniejszym poście dopisywałem rekord bez tej metody) mam tę samą bazę co w poprz. przykładzie czyli:
No i próbuję z dopisać rekord metodą POST formularz tak wygląda - form_film.php
natomiast plik który zapisuje do bazy nazywa się dodaj_film.php i tak wygląda
Po uruchomieniu uzyskuję błąd Parse error: syntax error, unexpected '' (T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE), expecting identifier (T_STRING) or variable (T_VARIABLE) or number (T_NUM_STRING) in C:\xampp\htdocs\dodaj_film.php on line 19 Próbowałem paru rzeczy ale błąd jest zawsze. Proszę jeszcze raz o pomoc. Vit Stwosz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj sobie w jaki sposób łączy się stringi w PHP bo będziesz co chwila latał na forum z błędami składniowymi. Coś takiego nie jest poprawne '$_POST['tytul']'.
Druga sprawa to rozszerzenie mysql, zastąp je chociaż mysqli. 3 - sql injection chociaż to pewnie na tym etapie nie problem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.06.2025 - 15:01 |