![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Calkowicie początkujący w temacie PHP i MySql. Za poradnikiem jakimś znalezionym w sieci, napisałem coś takiego:
Połączenie działa. Potem prościutki formularz, za pomocą którego chcialbym wpisywać rekordy.
Nie dopisuje do bazy niczego, tylko wyświetla komunikat : ERROR INSERTING NEW KONTAKT. Gdzie jest błąd? Dodam tylko, że baza działa prawidłowo. Łączę się z nią za pomocą MySQL Worbench, phpmyadmin, oraz z terminala. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast die() -> printf("Errormessage: %s\n", $mysqli->error);
http://php.net/manual/pl/mysqli.error.php Poradnik zezwala na SQL injection czyli jest do niczego. W stopce mam opis jak to zrobić za pomocą PDO. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast die() -> printf("Errormessage: %s\n", $mysqli->error); http://php.net/manual/pl/mysqli.error.php Poradnik zezwala na SQL injection czyli jest do niczego. W stopce mam opis jak to zrobić za pomocą PDO. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Jak wspomniałem jestem całkowicie zielony, początkujący. Nie bardzo rozumiem. Czy mam usunąć linijkę die(), i w to miejsce wstawić printf("Errormessage: %s\n", $mysqli->error);?? Czy tez co innego chciałeś mi przekazać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem ci przekazać że zamiast korzystać z bliżej nieokreślonych, niepoprawnych przykładów zajrzyj do dokumentacji gdzie masz najnowsze, działające przykłady - zarówno wyświetlania błędów jak i pobierania / zapisywania danych. Opis jak wyświetlić błąd jest zawarty w linku - razem z kodem. Patrz styl proceduralny bo akurat z rozpędu wkleiłem obiektowy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź czy masz wszystkie znaczniki, czy nie brakuje nigdzie średników albo czy nazwy zmiennych są poprawne. Sprawdź też czy nie brakuje nigdzie znaków apostrofu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:05 |