![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa to poprawnie gdy $szukane nie zawiera polskich znaków, gdy wpiszę słowo z ogonkami skrypt przyjmuje, że mysql_num_rows=0, czyli nie pobiera wyników. Gdy to samo zapytanie (wyświetlone za pomocą echo) wkleję do phpmyadmina to pięknie dostaję wszystkie wyniki z polskimi znakami! Wychodziło by na to, że skrypt jakoś inaczej koduje polskie znaki, ale: Baza jest w latin 2, skrypt w utf8, lecz próbowałem $szukane konwertować za pomocą iconv z utf8 do latin 2 jednak i tak to nic nie daje. Co mam więc zrobić, żeby skrypt pobierał mi wyniki dla zapytań z polskimi znakami ? Ten post edytował finka 12.02.2014, 14:04:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawić dobre kodowanie... Zaróno na WWW, jak i w bazie. O ile mnie pamięć nie myli jest do tego przyklejony wtek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zostało dodane:
mysql_query('SET character_set_connection=latin2'); mysql_query('SET character_set_client=latin2'); mysql_query('SET character_set_results=latin2'); mysql_query('SET NAMES latin2'); czyli tak jak jest w bazie. Skrypt zarówno w kodówaniu latin2 jaki i utf-8 zachowuje się tak samo, czyli nie wyświetla dalej wyników dla polskich znaków. Czy mogę jakoś sprawdzić co tak naprawdę skrypt porównuje i czym to się różni od tego co jest w bazie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zastosujesz się do każdego postu z ( Temat: MYSQL Polskie znaki ) i problem będzie występował nadal, znaczy, że masz zaburzenia psychiczne i ten problem nie istnieje, jest tylko imaginacją Twojej wyobraźni, my nie pomożemy.
Ten post edytował Damonsson 12.02.2014, 15:53:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.06.2025 - 10:28 |