![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
na początek przedstawię się: mam na imię Rafał i zawodowo z programowaniem nie mam nic wspólnego. Znam trochę podstaw html, css, bootstrap. Na kodzie PHP i na myaql nie znam się prawie wcale. Z ostatnich poczynań, co mnie bardzo cieszy, to postawienie wirtualnego serwera z LAMP na Digital Ocean. I tu zaczął się problem... Dystrybuuje filmy o psychoterapii przez platformę wellcommerce, z której jestem mega niezadowolony. Problemy, wysypywanie się kodu, niektóre pliki ukryte dla użytkownika i brak możliwości edycji, słabe seo. Jak postawiłem sobie ten wirtualny serwer, naszło mnie - a może by tak napisać własny sklep i uciec z wellcommerce na własny serwer i software. Poszukałem, poszukałem, zakupiłem prostą templatkę: https://wrapbootstrap.com/theme/3-in-1-admi...merce-WB0G69690 i zacząłem przeglądać tutoriale o koszyku, bazie danych etc. , ale nadal jestem głupi w temacie: jak ożywić tą templatkę? Jak pod nią podpiąć bazę danych, najlepiej płaską, tekstową, ale jak się nie da - cóż, będę się uczył mysql. Jak zrobić koszyk? Uff. Czy ktoś bardziej światły ode mnie wskaże mi dalsze kroki? Ps. Nie chcę instalować gotowego systemu, jak magento, drupal, redcart, etc. Jak już coś innego niż teraz, to tylko własny... Pozdrawiam, R |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak nie chcesz gotowca to się ceni. Ale raczej nie na tym etapie.
Porywasz się z motyką na wiatr, bez minimalnego chociaż doświadczenia, napisania kilku prostych aplikacji w PHP które spełnią jakieś tam cele nie dasz rady napisać sklepu. Co prawda życzę powodzenia ale zamiast pytać jak przerobić templatkę na sklep, czy kupować w ogóle templatki z którymi nic nie potrafisz zrobić - kup książkę do mysql i php. Zacznij się uczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Porywasz się z motyką na wiatr - pewnie tak, ale jak mawiał pewien Pan: the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do... - a ja nie chcę nawet całego świata, tylko jeden sklep:)Ale dziękuję za pierwszą radę: uczyć się php i mysql. To nie jest tak, że nic z tego nie znam - potrafię utworzyć bazę, wczytać coś do niej, coś odczytać, w php jakiś formularz kontaktowy zrobić też. Ale piszę, że się nie znam, bo moja wiedza jest naprawdę bardzo mała i fragmentaryczna. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, będę wdzięczny. R. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak będziesz miał konkretny problem to napisz, bo nikt tu nie będzie robił wykładu jak się pisze sklep od A do Z
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak będziesz miał konkretny problem to napisz, bo nikt tu nie będzie robił wykładu jak się pisze sklep od A do Z ![]() Dziękuję, takie na pewno się pojawią ![]() Ps. Fajny blog. Choćby od zaraz. Pytanie 1. Z tego, co rozumiem, to wszystkie produkty są trzymane w jednej bazie danych i renderowane dynamicznie(?) na odpowiednich stronach za pomocą języka php. a)Czy to oznacza, że mogę zacząć tworzyć bazę danych, zupełnie ręcznie, bez panelu administracyjnego, a potem dopiero wywoływać odpowiednie dane w przygotowanych miejscach na stronie i zacząć je formatować? b)Czy msql jest wg Was konieczny, czy mogę używać "płaskiej", prostszej bazy danych? Takiej jak np. http://www.pjj.pl/pjjtextbase/ ( co niej sądzicie? ) Jeśli nie, to bardziej mysql czy sqlite? Pozdrawiam, R. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Słuchaj... w programowaniu to jest tak że możesz użyć czego chcesz, musisz tylko wiedzieć jak.
Każde rozwiązanie ma miliard możliwych rozwiązań i nigdy jeszcze nie widziałem dwóch takich samych. Masz rację że są wariaci na świecie, ale nawet wariat musi znać podstawy bo inaczej to będzie dla Ciebie wielka męka jak nie będziesz np znał operatorów, podstaw manuala, sortowania... Swoją drogą znam jednego wariata który zmienił świat.. [AH] |
|
|
![]()
|
|
Swoją drogą znam jednego wariata który zmienił świat.. [AH] AH to od Allah? ![]() Dzięki, wiesz, ja lubię siedzieć przy komputerze i dłubać różne rzeczy dla siebie. Nie mógłbym z tego żyć, bo raz - za mało wiem, dwa - nie miałbym nerwów do klientów, ale generalnie uczenie się sprawia mi przyjemność. Jeśli nie ma potrzeby wyraźnej mysql, to będę wybierać między bazą tekstową, płaską, a sqlite... Pozdrawiam, R> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma znaczenia jaką bazę wybierzesz bo na tym etapie nie stworzysz poprawnej struktury, nie napiszesz zapytań i pewnie nawet nie zabezpieczysz. Tabele możesz wyklikac w narzędziu od Oracle, heidisql, phpmyadmin czy nawet ręcznie z konsoli. W stopce możesz poczytać moje artykuły o stawianiu serwera i narzędziach. Później musisz zacząć odebrać php, sesje, formularze może Ajax. Naprawdę ciężko co będzie cokolwiek napisać bez podstaw, a już na pewno tak skomplikowanego jak sklep. Chcesz z grubej rury to zacznij naukę od jakiegoś frameworka.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie ma znaczenia jaką bazę wybierzesz bo na tym etapie nie stworzysz poprawnej struktury, nie napiszesz zapytań i pewnie nawet nie zabezpieczysz. Tabele możesz wyklikac w narzędziu od Oracle, heidisql, phpmyadmin czy nawet ręcznie z konsoli. W stopce możesz poczytać moje artykuły o stawianiu serwera i narzędziach. Później musisz zacząć odebrać php, sesje, formularze może Ajax. Naprawdę ciężko co będzie cokolwiek napisać bez podstaw, a już na pewno tak skomplikowanego jak sklep. Chcesz z grubej rury to zacznij naukę od jakiegoś frameworka. Ok, dzięki za konkret! Moja prośba o uszczegółowienie: 1. Jaki framework? Poproszę przykłady. 2. To... tworzyć jakąś bazę danych i "wyklikać" potrzebne mi dane, czy wstrzymać i uczyć się? R. A Twoje artykuły już przeglądam, dzięki:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst z frameworkiem to poderzewam, że to sarkazm.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W dziale PHP jest potężny wątek o frameworkach. Musisz wybrać sobie kilka i zobaczyć w którym się dobrze poczujesz. Raczej chodzi o to żebyś zajrzał w ich źródło, podejrzal kod pisany przez lepszych i zorientował się czy to jest dla Ciebie. Ja zawsze zaczynam projekt od rozpisania BD. W informatyce jest wcześniej analiza założeń która powinna doprowadzić do tego etapu.
@Turson. Jestem tak padniety po nieprzespanej nocy że nie mam sił na sarkazm ;-) Ten post edytował viking 13.08.2014, 11:50:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tekst z frameworkiem to poderzewam, że to sarkazm. A to nieładnie zatem. Jeśli ktoś się nie zna, to nie znaczy, że można sobie z niego podkpiwać ... choć to pewnie fajne uczucie:) Pytam, bo z frameworków uczyłem się tylko bootstrap twitter, a innych nie bardzo znam. W dziale PHP jest potężny wątek o frameworkach. Musisz wybrać sobie kilka i zobaczyć w którym się dobrze poczujesz. Raczej chodzi o to żebyś zajrzał w ich źródło, podejrzal kod pisany przez lepszych i zorientował się czy to jest dla Ciebie. Ja zawsze zaczynam projekt od rozpisania BD. W informatyce jest wcześniej analiza założeń która powinna doprowadzić do tego etapu. @Turson. Jestem tak padniety po nieprzespanej nocy że nie mam sił na sarkazm ;-) A, to zmienia postać rzeczy. Kolejna rzecz - zobaczyć, co to są te frameworki i z czym to się je.... |
|
|
![]()
|
|
Jak ledwo programujesz strukturalnie, a obiektowo wcale, to za wczesnie na framework.
|
|
|
![]()
|
|
Jak ledwo programujesz strukturalnie, a obiektowo wcale, to za wczesnie na framework. Ta, przebijałem się przez jakiś przykład obiektowego kosza jabłek i funkcji gryzienia pomniejszająca wagę jabłka... jak dla mnie masakra. Czy nie lepiej jednak zacząć uczyć się na frameworku, a poszczególne komendy sobie doczytać? Studiuję właśnie zalecenia od Was, może tak na początek kurs PHP - jakieś podstawy, pętle, operatory, etc. , a potem nauka Zend Framework? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wspomniałeś że miałeś do czynienia z formularzami itd.
Proponowałbym zacząć od zainstalowania sobie na kompie lokalnego serwera - bo taki zawsze Ci się przyda choćby do nauki lub testów (np. XAMPP). Następnie zrób sobie jakąś prostą bazę przy pomocy PHPmyAdmina i relacje pomiędzy tabelami. Przykładem może być nawet wspomniana baza sklepu aby poznać typową jego strukturę. Nie jest powiedziane że od razu musisz zapełniać wszystkie tabele prawda? Pamiętaj o ustawieniu kodowania UTF8_general_ci aby uniknąć późniejszych problemów z polskimi znakami. Następnie prosty moduł rejestracji użytkowników, logowania, wylogowania (tu gruby temat sesji). Jeśli już to zrobisz, zacznij czytać o zabezpieczeniu formularzów, hashowaniu haseł użytkowników itd. Na początek to chyba póki co sporo materiału do przerobienia. Z biegiem czasu zapragniesz frameworków, ale jeszcze nie teraz. Po Twoich postach wnioskuję, że jesteś taką osobą, która chciałaby wszystko "od razu" i masz duże parcie na szkło. Ale w tym przypadku to zły trop. Chwali się natomiast, jak już ktoś wspomniał, że nie chcesz gotowców. Uchroni Cię to przed częstym odwiedzaniem jednego z działów tego forum. To taka moja skromna opinia i startowa droga do poznawania tajników PHP, MySQL Ten post edytował kosmos 13.08.2014, 12:09:15 |
|
|
![]()
|
|
Stary serio, 6 miesięcy w PHP klepie i dopiero CI zacząłem ogarniać, gdzie tam Zend.
Może to wina tego że się mało angażuję w naukę PHP, no ale mam też inne języki w pracy które muszę ogarniać. Też sobie coś takiego jak Ty na początku ubzdurałem, wziąłem książkę i zacząłem pisać serwis społecznościowy. Co prawda działało, ale jak. A teraz nawet mi jest wstyd patrzeć na to a co dopiero pokazywać ludziom. http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP , http://php.net/manual/en/index.php , http://dev.mysql.com/doc/ chęci są ważne, ale zdrowy rozsądek też. na pewno nie ogarniesz teraz zenda. choćbyś nie wiem jakim wymiataczem się okazał. |
|
|
![]()
|
|
Sam pisałeś że ambitnie więc do dzieła :-) dlaczego lepiej framework? Bo trzyma się pewnych standardów. Sam nie napiszesz routingu, klas do obsługi bazy, sesji itd. Na stronie mam też teksty o podstawach - pętle ify oraz podstawach oop
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
to tak jakbyś chciał być mechanikiem nie wiedząc co to za klucz gedore 14.
dobra, już nie zniechęcam, powodzenia i witamy edit: choć z doświadczenia wiem że jak ktoś tak na dziko do programowania podchodzi to po dwóch tygodniach mu się odechcewa Ten post edytował mitorski 13.08.2014, 12:31:03 |
|
|
![]()
|
|
Wspomniałeś że miałeś do czynienia z formularzami itd. Proponowałbym zacząć od zainstalowania sobie na kompie lokalnego serwera - bo taki zawsze Ci się przyda choćby do nauki lub testów (np. XAMPP). Następnie zrób sobie jakąś prostą bazę przy pomocy PHPmyAdmina i relacje pomiędzy tabelami. Przykładem może być nawet wspomniana baza sklepu aby poznać typową jego strukturę. Nie jest powiedziane że od razu musisz zapełniać wszystkie tabele prawda? Pamiętaj o ustawieniu kodowania UTF8_general_ci aby uniknąć późniejszych problemów z polskimi znakami. Następnie prosty moduł rejestracji użytkowników, logowania, wylogowania (tu gruby temat sesji). Jeśli już to zrobisz, zacznij czytać o zabezpieczeniu formularzów, hashowaniu haseł użytkowników itd. Na początek to chyba póki co sporo materiału do przerobienia. Z biegiem czasu zapragniesz frameworków, ale jeszcze nie teraz. Po Twoich postach wnioskuję, że jesteś taką osobą, która chciałaby wszystko "od razu" i masz duże parcie na szkło. Ale w tym przypadku to zły trop. Chwali się natomiast, jak już ktoś wspomniał, że nie chcesz gotowców. Uchroni Cię to przed częstym odwiedzaniem jednego z działów tego forum. To taka moja skromna opinia i startowa droga do poznawania tajników PHP, MySQL Dziękuję ![]() 1. Mam u siebie postawiony WAMPServer, bo... ładnie się nazywa. I nawet działa:) 2. To dobra sugestia, żeby stworzyć jakiś fragment bazy i się nią "bawić", dziękuję! 3. O takich rzeczach, jak rejestracja, hasła jeszcze nie myślałem - ale to faktycznie przede mną, sporo tego. 4. A do Zend'a i tak pozaglądam w wolnym czasie... R. Stary serio, 6 miesięcy w PHP klepie i dopiero CI zacząłem ogarniać, gdzie tam Zend. Może to wina tego że się mało angażuję w naukę PHP, no ale mam też inne języki w pracy które muszę ogarniać. Też sobie coś takiego jak Ty na początku ubzdurałem, wziąłem książkę i zacząłem pisać serwis społecznościowy. Co prawda działało, ale jak. A teraz nawet mi jest wstyd patrzeć na to a co dopiero pokazywać ludziom. http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP , http://php.net/manual/en/index.php , http://dev.mysql.com/doc/ chęci są ważne, ale zdrowy rozsądek też. na pewno nie ogarniesz teraz zenda. choćbyś nie wiem jakim wymiataczem się okazał. Ale, ale, ja sobie daję, powiedzmy, czas do 1 stycznia 2015 na napisanie tego, nie chcę wszystkiego w miesiąc . Sam pisałeś że ambitnie więc do dzieła :-) dlaczego lepiej framework? Bo trzyma się pewnych standardów. Sam nie napiszesz routingu, klas do obsługi bazy, sesji itd. Na stronie mam też teksty o podstawach - pętle ify oraz podstawach oop Tak, będę zaglądał do Zend'a. to tak jakbyś chciał być mechanikiem nie wiedząc co to za klucz gedore 14. dobra, już nie zniechęcam, powodzenia i witamy edit: choć z doświadczenia wiem że jak ktoś tak na dziko do programowania podchodzi to po dwóch tygodniach mu się odechcewa Dziękuję za powitanie i liczne odpowiedzi. Szczerze mówiąc (pisząc) pomogliście bardziej, niż liczyłem:) Ps. Nie zniechęcam się szybko... jestem twardy ![]() ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Małe podsumowanie dla własnego porządku w głowie, a może i dla kogoś, kto kiedyś będzie miał podobne zapędy. Cel: Napisanie działającego, autorskiego sklepu z wykorzystaniem mysql i php. Termin: 1 stycznia 2015 roku Nauka od zaraz zgodnie ze wskazaniami Użytkowników forum: Turson - blog ze skryptami, przeczytać, przyswoić przynajmniej niektóre http://turson.pl/blog/ ; Viking - linki ze stopki do kursów, przeczytać, przyswoić http://wwwgo.pl/article/11/kurs_php_%28cze...owy_opis_jezyka ; Viking - Zend Framework: powoli się zaznajamiać; Kosoms - postawić lokalną bazę danych mysql i eksperymentować (np. na WAMP) ; Mitorski - czytać i przyswoić podstawy, z linków: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP ; http://php.net/manual/en/index.php ; http://dev.mysql.com/doc/ ; Mam nadzieję, że nie obrazicie się, jeśli w tym wątku będę update'ował i zadawał dalsze pytania. Dziękuję i pozdrawiam, R. Ten post edytował arstherapia 13.08.2014, 13:09:37 |
|
|
![]()
|
|
Aż się miło patrzy, jak ktoś ma takie ambicje i ułożył już sobie plan
![]() Weź pod uwagę, że ten sklep, który napiszesz jako pierwszy, w 99,9% nie będzie się nadawał na postawienie na produkcji, a w miarę postępu wiedzy będziesz chciał napisać nowy, a nie udoskonalić tamten. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:34 |