![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym zrobić menu które pobiera dane z tabel mysql. Będzie tam sporo podkategorii, mniej więcej tak jak jest na stronie Tu.
Mam już zrobione wyświetlanie kategorii głównych tych na samym początku.
I tu pojawia się problem, jak zrobić tak żeby po kliknięciu na daną kategorię wyświetlała się podkategoria(1) (pod tą główną), a po kliknięciu na podkategorię(1) wyświetlała się następna podkategoria(2) (pod podkategorią(1)). Trochę to zawiłe, ale efekt o jaki mi chodzi podałem wcześniej w linku. Nie wiem w ogóle jak się do tego zabrać. Znam html i podstawy php (ale to za mało) Jak na razie mam wyświetlanie głównych kategorii z bazy danych, ale później nie wiem jak zrobić te podkategorie (i kolejne podkategorie). Prosił bym o pomoc. Jakieś wyjaśnienie tego jak ma to działać, albo jakiś poradnik ![]() Ten post edytował przemo191 27.10.2011, 18:59:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz napisać skrypt PHP który wyświetla menu w zależności od tego co dostaje z GET'a, czyli mówiąc prosto reagujący na to gdzie aktualnie znajdujemy się na stronie. Musisz również zmodyfikować bazę danych. Poniżej przykład jak bym to rozwiązał.
Przykład bazy: id | pid | nazwa ------------------ 1 | 0 | pierwsza strona 2 | 0 | druga strona 3 | 0 | trzecia strona 4 | 2 | podstrona drugiej strony itd. itp. (mam nadzieję, że już łapiesz powoli o co może mi chodzić) Przykład skryptu: 1. pobierasz GET'a z adresu np. www.twojastrona.pl/p=0 2. wyświetlasz strony których "pid" == 0 efekt: pierwsza strona, druga strona, trzecia strona 1. pobierasz GET'a z adresu np. www.twojastrona.pl/p=2 2. wyświetlasz strony których "pid" == 2 efekt: podstrona drugiej strony Ten post edytował iro88 27.10.2011, 20:50:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wcale nie jest takie proste jak się wydaje
![]() Poszukaj na necie artykułów o budowie drzew kategorii - php tree category Ze swojej strony mogę polecić metodę IP http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...-php-metoda-ip/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... W takim razie zrobiłbym drugą tabelę z id rodzica i dziecka. Wtedy można się pozbyć z pierwszej tabeli "pid". Mając id rodzica i dziecka można zapętlić skrypt i wyświetlić całą drogę od dziadka do wnuka. Ograniczenie zagnieżdżenia przerwać warunkiem np. liczyć ilość pętli i przerwać w odpowiednim momencie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, wiedziałem że to nie będzie proste.
Na początku myślałem podobnie jak iro88. Miałem podobny pomysł, ale coś mi w nim nie pasowało. Natomiast pomysł CuteOne jest bardzo dobry, ale najpierw muszę go rozgryźć. Nie spodziewałem się takiej "maniany". Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, i chęć podjęcia się, rozpracowania o co mi chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przespałem się z tą myślą i doszedłem do wniosku, że mój pierwszy pomysł ma jednak sens, da się i wcale nie jest to takie zamieszane
![]() @przemo191 nie załamuj się i staw temu czoła (nie czekaj na mnie, bo mogę nie znaleźć czasu w ten weekend) im więcej będziesz od siebie samego wymagał i stawiał sobie wyzwania tym więcej będziesz umiał, a jak dostaniesz pod nos to g. się nauczysz ![]() |
|
|
![]()
|
|
@przemo191 nie załamuj się i staw temu czoła (nie czekaj na mnie, bo mogę nie znaleźć czasu w ten weekend) im więcej będziesz od siebie samego wymagał i stawiał sobie wyzwania tym więcej będziesz umiał, a jak dostaniesz pod nos to g. się nauczysz ![]() I z tym się zgodzę w 100%, nie chciałem gotowego rozwiązania tylko podpowiedzi jak to może działać. Ale jak będziesz miał czas i chęci, to możesz zrobić jakąś małą tabelkę z kodem, na pewno się przyda. Jeszcze raz dzięki, za wszelką pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 05:58 |