![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam następujący problem:
Posiadam podstronę, na której znajduje się lista rozwijana, której wartości są pobierane z bazy danych - wszystko jest ok. Natomiast dalej chcę stworzyć checkboxy - które wartości są pobierane również z bazy danych:
A po wypełnieniu zaznaczonych checkboxów, wartości zostaną dodane do bazy. W jaki sposób dodać wartości wszystkich checkboxów do bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wygodniej
Kod <input type="checkbox" name="row[]" value="<?=$idZBazy;?>"> i później w PHP po prostu
? -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygodniej, zwłaszcza jeśli $key=>$value i dla input name="row[<?=$row['id']; ?>]" w innym przypadku może dać zupełnie inny wynik od przewidywanego. W odpowiedziach staram się utrzymać kontekst pytającego
![]() Ten post edytował salfunglandyare 12.05.2015, 23:00:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@salfunglandyare zauważ, że w przykładowym kodzie [name] === [value], więc wychodziłoby na to, że indeks row[] nie jest w ogóle istotny
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze, to nie wiem, jak on chce się dostać do przekazywanych danych i moja optymistyczna natura wierzy w to, że on wie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczone checkboxy ida do $_POST, te nie zaznaczone nie są wysyłane, więc sprawdzaj:
Ja żeby nie robić sobie dodatkowego sprawdzania co się nie wysłało robię taki znany trik: To tak też profilaktycznie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc - już działa
![]() robertpiaty - i co potem sprawdzasz po przypisaniu wartości? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli checkbox nie jest zaznaczony to w PHP $_POST['a'] będzie równe 0, a jeśli jest zaznaczony to $_POST['a'] będzie równe 1. Dzięki temu nie muszę sprawdzać która wartość nie jest wysłana żeby stwoerdzić że checkbox przy niej nie był zaznaczony.
Na pewno taki trik stosują frameworki Zend i Yii. Ten post edytował robertpiaty 15.05.2015, 11:50:24 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 18:28 |