![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki oto problem. Napisałem skrypt przesyłania danych [ten akurat dotyczy zdjęć] do folderu wraz z danymi do bazy danych. Problem leży w tym, że skrypt nie dodaje danych do bazy danych, choć przesyła plik nie sprawdzając go do folderu. A chcę też sprawdzić w nim czy plik to [w tym konkretnym przypadku] zdjęcie i czy ma wszystkie parametry wielkości w porządku, np. czy nie ma za dużego rozmiaru. Niestety nic mi z tym nie wychodzi, a baza nie wykazuje jakby był błąd w przesyłaniu danych do bazy. Gdzie w takim razie leży błąd? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o dodanie zdjęcia do folderu a ni do bazy danych przy jednoczesnym dodaniu [innych] danych [np. opisu pliku] do bazy danych MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obejrzyj jeszcze to i zrobisz to upload file to folder
p.s. troche przerobilem Twoj plik i mizadziałał <?php echo $tytul = $_POST['tytul']; $plik_tmp = $_FILES['zdjecie']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['zdjecie']['name']; $plik_rozmiar = $_FILES['zdjecie']['size']; $sp = explode('.',$plik_nazwa); $max_file_size = 102400; if(is_uploaded_file($plik_tmp)) { if($sp[1] == 'gif' or $sp[1] == 'jpg' or $sp[1] == 'PNG' or $sp[1] == 'png') { if(move_uploaded_file($plik_tmp, 'galeria_uzytk/'."$plik_nazwa")) { if(isset($_POST['submit'])) { ////W razie błędów z wysłaniem if(empty($tytul)) { echo '<div class="niedodanie_komentarza"> Zdjęcie nie zostało dodane. Jedno z pól jest puste! Spróbuj jeszcze raz. </div>'; } else if((strlen($_POST['tytul']) < 2) || (strlen($_POST['tytul']) > 255)) { echo '<div class="niedodanie_komentarza"> Niewłaściwa długość tytułu. </div>'; } else { $connect=mysql_connect('localhost','root','root'); $db=mysql_select_db('twoja_baza'); $sql = "INSERT INTO zdjecia (tytul) VALUES ('$tytul');"; $result = mysql_query($sql) or die( mysql_error()); if($result) { echo 'Udało się przesłać plik graficzny'; } else { echo 'Nie udało się przesłać pliku i dodać danych do bazy danych'; } } } else { echo 'Nie udało się przesłać pliku'; } } else { echo 'Nie udało się przesłać pliku'; } } else { echo 'Niepoprawnie przesłany plik lub zbyt duży rozmiar pliku'; } } ?> Ten post edytował poli25 12.03.2012, 13:33:09 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa
![]() Mam tylko pytanie czy z plikami innych typów, np. .doc, .pdf sprawa ma się podobnie czyli, że trzeba podmienić $sp[1]=='doc' czy coś jeszcze zmienić w kodzie $_FILES[]? Ten post edytował andrzejlechniak 12.03.2012, 13:55:22 |
|
|
![]()
|
|
ciesze sie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.05.2025 - 07:01 |