Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Brak dostępu do localhost z innych komputerów w sieci lokalnej
batee
post 24.03.2017, 11:36:40
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Na komputerze z Windows 10 PRO zainstalowałem XAMPPA, żeby mieć podgląd na tworzony sklep na Prestashop. Sklep jest już utworzony, i po wpisaniu w przeglądarce localhost/nazwa_sklepu bezproblemowo strona sklepu się otwiera. Ale na którymkolwiek komputerze w tej samej sieci lokalnej po wpisaniu w przeglądarkę adresu localhost lub adresu IP serwera, otrzymuję komunikat: "Ta witryna jest nieosiągalna. Serwer localhost odrzucił połączenie". Wyłączenie zapory i programu antywirusowego nie pomaga. Między komputerami mogę bezproblemowo wymieniać pliki. Gdzie i co jeszcze muszę zmienić?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 24.03.2017, 16:50:05
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Musisz zrozumiec jedna bardzo wazna rzecz:
localhost/127.0.0.1 wskazuje na komputer lokalny
Czyli dla ciebie localhost to twoj komputer. Dla kolegi z tej samej sieci localhost to jego kompute a nie twoj.
Wiec twoj kolega z tej samej sieci musi podac Twoje IP a nie localhost/127.0.0.1. To raz
A dwa twoj serwer www musi byc widoczny dla innych

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
batee
post 24.03.2017, 17:05:48
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(nospor @ 24.03.2017, 16:50:05 ) *
Musisz zrozumiec jedna bardzo wazna rzecz:
localhost/127.0.0.1 wskazuje na komputer lokalny
Czyli dla ciebie localhost to twoj komputer. Dla kolegi z tej samej sieci localhost to jego kompute a nie twoj.
Wiec twoj kolega z tej samej sieci musi podac Twoje IP a nie localhost/127.0.0.1.

Tak jak już wspomniałem, wpisując adres IP komputera na którym uruchomiony jest serwer, także otrzymuję komunikat "Serwer localhost odrzucił połączenie"

Cytat
A dwa twoj serwer www musi byc widoczny dla innych.

Co i gdzie muszę pozmieniać, żeby serwer był widoczny dla innych? Robię tak jak napisane w wielu tutorialach, i według tych tutoriali wszystko powinno chodzić z automatu. Ale nie działa, to nie jest to raczej wina zapory bo tę mam wyłączoną.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 1.05.2025 - 05:20