![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Gdy dodaję na stronie wpisy do tabeli mysql z polskimi znakami, do bazy zapisywane są zamiast nich "krzaczki". Podczas odczytywania ich z bazy, na stronie na szczęście pokazują się polskie znaki ![]() Jednak niestety, kiedy włączam sortowanie alfabetyczne wpisów w tabeli w polu "tytul" mam np 6 a,b,c,p,ś,z(alfabetycznie) i je wyświetlę, to ładnie sortuje alfabetycznie, ale jak na początku tytułu jest polski znak, to wywala go do przodu, czyli: ś,a,b,c,p,z Mogę jakoś zrobić, aby polskie znaki były, że tak powiem, na swoim miejscu? Wiem, jest temat, jak zrobić polskie znaki w bazie, ale mam wszystko jak trzeba. Oto skrypt odczytujący dane z tabeli mysql i sortujący je alfabetycznie:
Ten post edytował Rookie 19.08.2009, 10:34:01 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ten plik conn php można obejrzeć? w jakim kodowaniu masz pliki? jakie kodowanie jest w bazie? jakie kodowanie masz ustawione na połączeniu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na początku tytułu jest polski znak, to wywala go do przodu, To chyba dobrze. -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, musisz się zdecydować na jedno kodowanie. Baza, dodawanie do bazy, wyciąganie z bazy, wyświetlanie oraz kod HTML musi być w jednym kodowaniu. Osobiście polecam utf-8.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat i je wyświetlę, to ładnie sortuje alfabetycznie, ale jak na początku tytułu jest polski znak, to wywala go do przodu, czyli: ś,a,b,c,p,z Ustaw kodowanie dla kolumny utf8_polish_ci, wtedy po polskich krzakach będzie sortowało poprawnie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam utf_polish_ci
a w htmlu mam tak:
Mam nadzieję, że dobrze, ktoś prosił o conn.php, więc proszę:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniasz kodowanie pliku na utf-8 (ściągnij notepad++ i zapisz w kodowaniu utf-8 bez BOM)
W meta też ustawiasz utf-8 i przy połączeniu używasz: mysql_set_charset -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla pewności zaraz po połączeniu z bazą wyślij zapytania:
Kod SET CHARACTER SET utf8; SET collation_connection = utf8_polish_ci; W HTML zmień wartość "meta" z ISO-8859-2 na UTF8 (choć tak naprawdę nie ma to wpływu na sortowanie, ale chodzi tu o zastosowanie się do zasady jednolitego kodowania w całej aplikacji). Ten post edytował slightyboy 19.08.2009, 12:32:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli w meta ma być tak:
lub tak:
![]() Zmieniasz kodowanie pliku na utf-8 (ściągnij notepad++ i zapisz w kodowaniu utf-8 bez BOM) W meta też ustawiasz utf-8 Pisałem gdzieś, że na utf_polish_ci ? Nie ma czegoś takiego w html. i przy połączeniu używasz: mysql_set_charset Dla pewności zaraz po połączeniu z bazą wyślij zapytania: Kod SET CHARACTER SET utf8; SET collation_connection = utf8_polish_ci; W HTML zmień wartość "meta" z ISO-8859-2 na UTF8 (choć tak naprawdę nie ma to wpływu na sortowanie, ale chodzi tu o zastosowanie się do zasady jednolitego kodowania w całej aplikacji). Kończ waść, wstydu oszczędź... -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Nie udało mi się tego osiągnąć jak w meta zmieniałem na utf8, to pajączek powiedział, że złe kodowanie, sprawdziłem i dodałem z poziomu funkcji programu i wpisał utf-8 ale zanim zdążyłem sprawdzić jak tam sortowanie, to wróciłem do iso, bo wtedy np, w menu na stronie "główna" było już z krzakami
|
|
|
![]()
|
|
Nie udało mi się tego osiągnąć jak w meta zmieniałem na utf8, to pajączek powiedział, że złe kodowanie, sprawdziłem i dodałem z poziomu funkcji programu i wpisał utf-8 ale zanim zdążyłem sprawdzić jak tam sortowanie, to wróciłem do iso, bo wtedy np, w menu na stronie "główna" było już z krzakami Napisałem, notepad++ tak więc użyj tego programu i dopiero zastosuj się do rady. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Mam zwykłego notepada, niestety wywalił mi po tej operacji, session_start(), że już wysłano (already sent) i na samej górze zanim jeszcze strona była jakieś dziwne krzaki, napis "główna" był normalnie ale zato już ł w słowie "Hasło" było krzaczorem,
żeby rozwiać wątpliwości, zciągnę notepada++ i sprawdzę, zaraz poszukam w google, chyba, że napiszesz mi z kąd mogę go zciągnąć |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Temat poruszany milion razy, zamykam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 11:30 |