![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mój problem dotyczy tego, że nie chodzą mi polskie znaki w bazie danych MySQL.
Jeżeli importuję pliki to daję kodowanie w pliku CSV na utf-8 i to samo ustawiam w imporcie ale znaki nie działają, zamiast nich są znaki zapytania, a muszę zaimportować bazę, która ma w sobie polskie znaki. Utworzyłem sam bazę danych za pomocą SQL w PhpMyAdmin i mam polskie znaki ale gdy pobieram to przez PHP to polskich znaków już nie ma. Kolejnym problemem jest to, że nawet, gdy napiszę w PHP całą bazę danych i otworzę aplikację to wszystko przebiega pomyślnie a polskich znaków w bazie nie ma. Zależy mi na tym, abym miał te znaki bo nie mam jak się uczyć jeżeli nawet nie mogę poprawnie korzystać z bazy danych. Miałem taki problem na Vertrigo i teraz zainstalowałem XAMPP ale jest nadal to samo. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 2 Dołączył: 13.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywołaj to przed pobraniem danych z BD
$sql = mysql_query("SET names utf8", $connection); i na pewno będzie działać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dodałem tą linijkę kodu, którą podał piotrekk i jest dobrze na stronie wyświetlana ta baza, którą stworzyłem w PhpMyAdmin bo w niej wyświetlają się polskie znaki.
Ale mam jeszcze problem z tą bazą, którą importuję ponieważ w niej w bazie danych pojawiają się te znaki zapytania i wtedy jak wyciągam w skrypcie PHP te dane to są te krzaki, mógłby mi ktoś powiedzieć jeszcze jak ten problem rozwiązać ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja z mysqla mocny nie jestem ale wiem że jest polecenie które zmienia kodowanie całej bazy np z win-1250 na utf oczywiście polecenie jest w mysql tylko nie pamiętam jak ono szło ale powinieneś znaleźć na googlach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na forum znalazłem hurtową zmianę kodowania w bazie danych jeżeli miałbyś kodowanie inne niż UTF-8 oto link do tematu. Jeżeli masz bazę w pliku sql lub innym otwórz go w jakims edytorze i skonwertuj na utf-8, zapisz plik przykładowa baza
zobacz że jest coś takiego "DEFAULT CHARSET=utf8" sprawdź czy przypadkiem nie masz jakiegoś latin ustawionego, ustawienia bazy danych
wtedy nie bedziesz potrzebował nawet przy łączeniu się z bazą tego co ci kolega podał, i najważniejsze w head
powinno śmigać bezproblemowo. |
|
|
![]()
|
|
Trochę źle się wyraziłem, bo ja chcę wgrać do bazy danych same dane.
Stworzyłem sobie bazę danych i w nich tabele, metoda porównywania napisów jest ustawiona na utf8_unicode_ci, gdy importuje zawartość tabeli (mam ją w pliku CSV) to oczywiście mam to przekonwertowane na utf-8 i tak samo ustawiam w PhpMyAdmin przy imporcie ale nadal są te znaki zapytania chociaż nie powinno ich być. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego pokaż ta swoją bazę danych, jeżeli ustawienia w phpmyadmin widzisz takie jak ci napisałem że powinny być to powinno być wszystko ok, może coś z bazą masz nie tak.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.05.2025 - 06:22 |