![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam tabele 1 (użytkownicy) teraz potrzebuje tabelę w której będą archiwizowane typy wybrane przez uzytkowników (mam tu na mysli TYP: 1,X lub 2 oraz wynik meczu) do tego stworzyłem tabelę2 . Nie wiem jak je połączyć w phpMyAdmin stowrzyłem do połączenia tych tabel zapytanie. Prosze o sprawdzenie i ewentualne poprawki co do tabel i zapytania oraz wskazówki jak to ogarnąć w phpMyAdmin
Tabela1: Kod CREATE TABLE `uzytkownicy` ( `id` INT( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `nazwisko` VARCHAR( 32 ) NOT NULL , `nick` VARCHAR( 32 ) NOT NULL , `haslo` VARCHAR( 40 ) NOT NULL , `email` VARCHAR( 255 ) NOT NULL , `ip`INT ( 15 ) NOT NULL , PRIMARY KEY ( `id` ) ); Tabela2: Kod CREATE TABLE `typowanie` ( `id` INT( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT , `nick` VARCHAR( 32 ) NOT NULL , `typ` VARCHAR( 1 ) NOT NULL , `wynik` VARCHAR( 5 ) NOT NULL , `czas` INT( 5 ) NOT NULL , `ip`INT ( 15 ) NOT NULL , PRIMARY KEY ( `nick` ) ); (Jesli dobrze pamiętam, to aby powiązac dwie tabele to muszą one miec tyle samo kolumn) Kod SELECT a.nazwisko, a.nick , a.haslo, a.email, a.ip, b.nick, b.typ, b.wynik, b.czas, b.ip
from uzytkownicy a, typowanie b where a.id=b.id; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy "łączyć" tabelę ? W jaki sposób i po co chcesz je łączyć ? Czemu niby mają mieć tą samą liczbę kolumn ?
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Tabela `wyniki` posiada trzy wpisy z wartościami:
Aby wybrać dane użytkownika wraz z jego typem należy użyć zapytania:
Następnie sprawdzasz czy id_wyniku == 1(remis), id_wyniku == 2(wygrana pierwszej drużyny), id_wyniku ==3(wygrana drugiej drużyny) i przypisujesz odpowiednią wartość podaną w nawiasie Ten post edytował kamil_lk 27.06.2012, 19:46:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Następnie sprawdzasz czy id_wyniku == 1(remis), id_wyniku == 2(wygrana pierwszej drużyny), id_wyniku ==3(wygrana drugiej drużyny) i przypisujesz odpowiednią wartość podaną w nawiasie Możesz mi to bardziej wyjaśnić?Proszę jeszcze o wyjaśnienie, jak zrobić by poniższe zapytanie:
zostało wprowadzone do phpMyAdmin tak by wykonywało się cały czas (czyli na stałe). A może to zapytanie w formie kodu php powinienem wstawić w miejscu na stronie w którym powinny wyświetlac sie pobierane dane?? Ten post edytował soldiernr1 28.06.2012, 09:38:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja bym to zrobił tak: A czy mógłbyś do całości dodać tabelę `rezultat` i stworzyć zapytanie które wyświetliłoby dodatkowo rezultat (dokładny wynik meczu) na stronie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 07:20 |