![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, utknąłem na prostym zapytaniu SQL ale juz mecze sie 2 godziny z tym, moze tutaj znajdę podpowiedź.
mam 2 tabele, w jednej są notatki, a w drugiej osoby, które już te notatki widziały i nie mogę wyciągnąć osób, które jeszcze nie widziały, wygląda to tak: loguje się na uzytkownika o id 67 i teraz chcę sprawdzić czy przeczytał on już notatkę, czy nie. Robię to w ten sposób:
bez warunku WHERE wyświelta tytuł, notatkę, ID, a user jest jako NULL z warukiem nie znajduje rekordów ![]() Ten post edytował neo1986kk 13.05.2015, 12:18:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro chcesz zobaczyć czy użytkownik 67 przeczytał notatkę to ser = 67.
Jak jest null to znaczy że nie przeczytał, a jak != null to znaczy że przeczytał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, tylko że jeżeli nie przeczytał to chciałbym to ID notatki i mu ją wyświetlić, a jak zrobię WHERE user=67, a on nie przeczytał, to nie będę widział jakie jest ID notatki, której nie przeczytał, chyba ze mogłbym w tym zapytaniu zastosować IF, ale raczej nie bardzo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak rozumiem chcesz wyświetlic wszystkie notatki, których dany user NIE CZYTAŁ, tj. w tabeli z notatkami przeczytanymi nie ma jego id w polu ID_USERA_KTORY_CZYTAL_NOTATKE, tak?
No bo tutaj występuje relacja wiele do wielu, więc musisz mieć tabelę łączącą userów z notatkami (np. notatki_czytane). Ten post edytował sadistic_son 14.05.2015, 12:30:04 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.06.2025 - 10:29 |