![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jako że jestem zielony w temacie programowania postanowiłem napisać na forum. Otóż mam taki problem, zmixowałem sobie 2 skrypty czyli upload na serwer i formularz dodający rekord do MysQL, zrobiłem prostą zmienną która wyświetla link do wrzuconego pliku, ale nie wiem jak zrobić by odnośnik wylądował automatycznie w bazie danych, niżej cały kod (proszę o wyrozumiałość jestem zielony w temacie).
Ten post edytował Exille 31.05.2016, 13:08:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak to mniej więcej powinno wygladać, nie sprawdzałem tego, ale przynajmniej wszystko jest tam gdzie powinno. Tylko jak nie potrafisz sam połączyć dwóch prostych czynności to raczej nie dasz rady tego sam zrobić ![]() Ten post edytował Lord 31.05.2016, 14:04:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił na Twoim miejscu 2 pliki: na przykład upload.php
i drugi plik z nazwą: upl.php
Powodzenia i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to mniej więcej powinno wygladać, nie sprawdzałem tego, ale przynajmniej wszystko jest tam gdzie powinno. Tylko jak nie potrafisz sam połączyć dwóch prostych czynności to raczej nie dasz rady tego sam zrobić ![]() W każdym razie dzięki za pomoc, przetestuje czy działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2009 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Podłączę się pod wątek.
Pliki pdf, jpg znajdują się w bazie danych w polu LONGBOB. Zaszła zmiana koncepcji, trzeba je wyciągnąć i wrzucić na serwer do katalogu dupa np. Jak to zrobić, czego użyć, ktoś podpowie. Jest ich trochę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robię tak:
jeśli masz pliki w bazie i chcesz je wyeksportować do plików a w bazie mieć tylko nazwy 1. listujesz rekordy bazy 2. generujesz jakieś nazwy i zapisujesz je w bazie 3. w zdefiniowanej lokalizacji zapisujesz pliki o wygenerowanej nazwie koniec główne pytanie zapis plików na serwer i ich nazw do bazy robię to w ten sposób, 1. generuje UNIKALNĄ nazwę pliku 2. wgrywam plik do określonej lokalizacji na serwerze 3. zapisuje w bazie oryginalną nazwę pliku oraz ta wygenerowaną 4. aby pobrać/pokazać plik pobieram z lokalizacji ten plik o wygenerowanej nazwie a użytkownikowi serwuję plik o nazwie oryginalnej wtedy kiedy go pobiera lub podgląda np zdjęcie dzięki temu może być kilka plików o identycznej nazwie -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2009 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób wgrać pliki na serwer. Powiedzmy że zawartość danych mam w tablicy $pliki[]. Jak teraz w pętli wrzucać je na serwer do konkretnej lokalizacji. Brakuje mi jakiejś funkcji/polecenia by to wykonać. Resztę zrobię jak pisałeś.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... a niby jak wgrałeś pliki do bazy, rób tak samo, po prostu odczyt i zapisujesz je na serwer z bazy
Ty to robiłeś czy nie masz o tym pojęcia i zastanawiasz się jak to rozkminić? Często i gęsto bibiblioteki albo muzea mają pliki np. eksponatów w bazie bo ktoś to tak zaprojektował aby mieć podglad na zmiany ... -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Pliki przesyłane były w taki sposób
Pliki wczytywane były pojedynczo formularzem, a teraz trzeba ja w pętli na serwerze zapisać. Jak to wykonać ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No skoro masz je w tablicy, to zapisz teraz na dysku gdzie chcesz
https://www.php.net/manual/en/function.file-put-contents.php i juz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tego szukałem, nie znałem funkcji. Nie wiedziałem jak poznać jej nazwę. Wpisywałem w google różne cuda, nie dało tego wyniku. Dziękuję.
@nospor A pytanie do Ciebie takie. Wg Twojej wiedzy/doświadczenia pliki pdf,jpg trzymać lepiej w mysql czy na dysku serwera ? Chcą u mnie zmienić koncepcję, rozkaz z góry. Chciałbym Ciebie podpytać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko co ma więcej niż kilka KB wrzucaj po prostu na serwer / cdn / s3.. W bazie zapisuj tylko ścieżki do tych plików. Swoją drogą w życiu nie spotkałem się z projektem który trzymałby pliki w bazie danych, jeśli ktoś widzi w tym jakieś plusy to chętnie uzupełnię swoją wiedzę.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak juz aras wspomnial: na serwerze
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:20 |