![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam 2 tabele, w jednej userów/ogłoszenia, a w drugiej wyniki głosowania na nich w formie jeden wiersz jedna ocena, więc każdy user ma dużo wierszy należących do niego.
Chciał bym pobrać trzy osoby z największą średnią punktów, wiem że bez sensu jest pobierać wszystko i za pomocą php to obliczać, bo za każdym razem powtarzanie takiej operacji zamuli całość, mam cos takiego:
Pobieram tym wszystkie oferty i odpowiadające im wpisy, teraz chciał bym napisać warunek zliczający oceny i wyciągający ich średnią, następnie pobrał trzy. Mam taką bazę do ankiet: id id_post type ip ocena Nie muszę dostać rozwiązania na tacy, a sposób jak zliczać i dzielić w zapytaniach - nie mam pojęcia jak coś takiego wykonać. -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AVG
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 28.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam :-)
Pozwole sobie inaczej nazwac tabelki na potrzeby dydaktyczne - meczacy dzien i nie chce mi sie deszyfrowac co jest co u Ciebie ;-) A w koncu nie chciales rozwiazania na tacy ;-)) Jesli tabelki to: 1. uzytkownicy id_uzytkownika imie nazwisko ... 2.oceny id_oceny id_uzytkownika ocena INT/DECIMAL ... To problem rozwiazesz np. tak : 1. Łączymy tabelki po id uzytkownika:
W ten sposob, do kazdego wiersza z ocena podepnie sie odpowiedni user. Bedzie ladna, duza tabelka ;-) 2. Teraz, pobierz tylko te dwie kolumny (dlaczego tylko te - bedzie pozniej)
3. Nastepnie, jak zasugerowal kolega - ocene traktujemy funkcja agregujaca AVG - ona obliczy srednia.
Chwilowo, dostaniesz tylko jeden wiersz. Cos w rodzaju: id_uzytkownika | srednia 123 4.34 AVG obliczylo srednia artymetyczna wszystkich ocen, a id_uzytkownika jest przypadkowe. UWAGA: jesli masz bardziej restrykcyjne ustawienia serwera MySQL lub pracujesz w PostgreSQL, dostaniesz błąd. Zignoruj go chwilowo (pozniej wyjasnienie) - i przejdz do punktu 4 . 4. Zeby AVG zadzialalo na kazdym userze osobno , musisz wlaczyc grupowanie na kolumnie id_uzytkownika.
Dostaniesz cos w rodzaju: id_uzytkownika | srednia 122 | 3.43 123 | 4.54 434 | 3.44 ... ..... Czyli mamy numerki userow oraz ich srednie :-) 5. Teraz sortujemy malejaco wg sredniej:
6. Wyciagamy pierwsze 3 rekordy:
7. I na koniec - wyciagamy imie i nazwisko :
Wazne: jesli twoj mysql bardziej sie trzyma standardow (lub dzialasz np. w postgresie), teraz bedziesz mial blad jak w punkcie 3. Aby go rozwiazac, podaj na liscie grupowania kolumny imie i nazwisko:
Czemu tak jest - troche zakrecone do wyjasnienia , a jest sobota ;-) Ale wystarczy ze zapamietasz, ze zgodnie ze standardem jak uzywasz f. agregujacych, to wyswietlane kolumny nie podlegajace agregacji musisz potraktowac group by (heh heh - mysql zwykle tego nie wymusza, i latwo mozna nie zauwazyc bzdurnych wynikow w okreslonych sytuacjach). Dodatkowo, jesli bedziesz czesto wyswietlal wyniki, zaloz index na kolumne id_uzytkownika w tabeli oceny (tj., na ich odpowiednik u Ciebie;-). Pozdrowka serdeczne, Kacper p.s. a jesli masz chec sie doszkolic - zapraszam na szkolenie z MySQL+PostgreSQL (zaawansowany SQL, programowanie plpgsql, triggery, ograniczenia, wydajnosc). Zaprojektowane pod kątem programistow:-) http://www.edusequence.com/szkolenie_mysql...ql/wprowadzenie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 10:14 |