![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, przy wywołaniu tego polecenia:
Pojawia się błąd: #1054 - Unknown column 'd1' in 'where clause' Wpisując dane zapytanie bez klauzuli "where" wykonuje się i prawidłowo wyświela kolumny d1 i d2. Proszę o pomoc w ominięciu buga/mojej niekompetencji ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha.. no ale to strasznie obciąża (pewnie) bazę :/
chociaż to w sumie będzie max 14 rekordów.. no nic, dziękuję za pomoc! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma co sie poddawać stary... faktycznie mojego local hosta zamuliło na sekundę.
Dlatego zobacz to:
i sprawdź czy dobrze filtruje;) może kto inny ma ciekawsze pomysły? Ciekawi mnie dalej czy nie można dać WHERE... Ten post edytował someone.cool 2.11.2009, 01:01:49 |
|
|
![]()
|
|
działa, rzeczywiście filtruje dobrze, natomiast nie wiem jak ma się wydajność co do having vs where.. ? ;/
Dzięki za pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dziwne jest to, że z HAVING jest krócej, bo z tego co mi wiadomo roznica pomiedzy nimi polega na tym, że WHERE limituje dodawanie do tabeli z wynikami rekordów, a w przypadku HAVING najpierw jest budowana cała tabela wyników i przed wyświetleniem jest limitowana.
można powiedzieć, że: WHERE - wpuszcza do autobusu wszystkich, którzy mają bilet, a HAVING wpuszcza wszystkich, a potem wyprasza tych bez biletu ![]() Teoretycznie having powinno być "cięższe", ale chyba w Twoim przypadku nie jest wiec się cieszymy ![]() Ten post edytował someone.cool 2.11.2009, 10:09:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.05.2025 - 05:56 |