![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem początkującym w dziedzinie php/msqli i o ile potrafię tworzyć proste zapytania do bazy danych to przy czymś bardziej skomplikowanym zaczynam się gubić. I teraz do rzeczy. Mam tabelę "users" i następujące kolumny: id|name|surname|lokalization|register_date. I drugą tabelę "user_activites" z kolumnami: userId|posts|votes. I teraz chciałbym aby przy rejestracji nowego użytkownika w tabli "users" automatycznie został utworzony nowy rekord w tabeli "users_activities" gdzie "userId" było by id użytkownika a w pozostałych kolumnach wartości wynosiły by 0. Mogę to zrobić przez wykonanie dwóch zapytań do bazy danych. Ale z tego co wyczytałem można zrobić to jednym zapytaniem wykorzystując klucze obce. Niestety pomimo przejrzeniu przejrzeniu wyników google dalej nie wiem jak mam ustawić te klucze w phpMyAdmin. Bardzo proszę o napisanie jak to wykonać. Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonaj to dwoma zapytaniami, klucze obce oczywiście nałóż ale przy dodawaniu się nie przydadzą. Przydadzą się przy update (rzadkość) i usuwanie (bardzo wygodne).
Zmień też userId na user_id. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić triggerem ale szczerze nie ma sensu wkładać zer do tabeli dopóki nie ma potrzeby korzystać z tych danych.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie jak ustawić te klucze. Jestem w phpMyAdmin: W tabeli "users" w zakładce "struktura" i "relations view" mam ustawić "Foreign key constraints" dla kolumny "id" ustawić ograniczenie klucza obcego dla tabeli "user_activites" i kolumny "userId". Czy tak? Czy może w tabeli "user_activites" mam ustawić ten klucz ze wskazaniem na "users" - "id"? Dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawiasz klucz w tabeli podrzędnej - on update i delete kaskadową aktualizację i usunięcie.
Czyli jeżeli wyleci user usuwane są także jego wiersze aktywności i inne podrzędne tablice. Jeżeli chcesz coś zostawić możesz on delete ustawić set null ale i tak nie powiążesz wtedy tego z kimkolwiek więc to mało sensowne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak próbowałem tak zrobić w phpMyAdmin to wyskoczył błąd.
Dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie dlatego, że masz rekordy już dodane i nie może powiązać tego aktualnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 17 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Odpowiedź @Boshi jest bardziej odpowiednia.
Czemu nie zmieniłeś tych pomieszanych konwencji nazewnictwa? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za informację.
Co do nazewnictwa, to tylko tak w ramach testów. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.05.2025 - 16:27 |