![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworze system ogloszen. Aby zachowac w bazie danych strukture kategorii wykorzystuje metode przechowywania danych hierarchicznych w bazie danych ( MySQL ) Modified Preorder Tree Traversal. Usiłuję zrobić wybór kategorii w sposob podobny do tego znanego z allegro ( aby ludzie nie musieli uczyc sie od nowa ;-) ). Moje pytanie brzmi: w jaki sposób wybrać tylke te rekrody, które są potomakami danej kategorii a ich głębokość == głębokość danej kategorii + 1. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponował stworzenie tabeli przechowującej dane o kategoriach:
W id_nad wpisujesz id kategorii nadrzędnej i wyciągając za pomocą odpowiedniego zapytania otrzymujesz "dzieci" danej kategorii tylko z poziomu niżej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja. Jak zwykle zapamniałem o przyslowiu KISS ( Keep it simple, stupid ). Dzieki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 21:43 |