![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcialem napisać mega system administracji. Chodzi o to że na stronie zamieścił bym plik np. administracja.php. Aby rozpocząć aministrację trzeba by się było oczywiście zalogować
![]() Napisałem coś podobnego, ale po wczytaniu np. dokumentu index.txt (który później includuje do skryptu index.php który wyświetla stronę) i nawet bez robienia zmian, skrypt przy zapisywaniu dodaje do końca dokumentu jakieś "niewidoczne znaczniki" i później przy ładowaniu strony index.php wyświetla mi błąd "parase error" i podaje "on line" i tu linijka znajdująca się poza treścią pliku index.php (czyli ostatnia linia zawartości pliku index.txt). Dodam że plik index.php jest napisany na pewno prawidłowo. Trochę dużo tego ale może ktoś załapie o co chodzi :?: :idea: ![]() -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
ja załapałem - chyba.
jak dla mnie w includoiwanym pliku masz jakiś fragment, który zostaje zinterpretowany przez parser i rozwala resztę skryptu. Jak dla mnie powinienes zrezygnowac z [manual:4cc45b29a3]include()[/manual:4cc45b29a3] na rzecz [manual:4cc45b29a3]file()[/manual:4cc45b29a3] i innych funkcji pokrewnych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba on chce zrobić edytor php via www...
Ztąd ten include. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
intol: prosze dostosowac podpis do wymagan regulaminu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wyświetla mi błąd "parase error" i podaje "on line" i tu linijka znajdująca się poza treścią pliku index.php (czyli ostatnia linia zawartości pliku index.txt).
To wygląda tak, jakby gdzieś brakowało lub była zbędna klamra. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat To wygląda tak, jakby gdzieś brakowało lub była zbędna klamra. Błąd podaje na samym koncu pliku, chodzi miejwięcej o coś takiego:
Kod tutaj jakieś cośtam i tutaj błąd. Może jakieś znaki tabulacji?![]() Cytat Chyba on chce zrobić edytor php via www... Poniekąd owszem. Nie chce mi się pisać wszelakich modułow administracji....
Ztąd ten include. Kod Jak dla mnie powinienes zrezygnowac z include() na rzecz file() i innych funkcji pokrewnych. W miarę możliwości prosił bym o jakiś przykład.
A swoją drogą, może istnieją jakieś gotowe skrypty tego rodzaju? ![]() ?>[/php] -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2003 Skąd: Brwinów koło Warszawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to po kolei (ja w ten sposob wszelkie pliki konfiguracyjne na swoich stronach sobie modyfikuje
![]() [php:1:55b1deaa2b]<?php if(!$_POST[config] || strlen($_POST[config])<100) { // zczytujemy zawartosc pliku config.php $config_file = file($CONFIG[dirs][system]."config.php"); if(!$config_file) $body .= "Nie moge odczytac pliku <b>config.php</b>!"; $txt = join($config_file, ""); $body = " <form action="$_SERVER[PHP_SELF]" method="POST"> <textarea style="width: 100%;height:500px; font-size: 11px; font-family: Monospace" name="config">$txt</textarea> <br> <input type="submit" class="submit" value="Zapisz"> </form> "; } else { // czyscimy zmienna $tresc = stripslashes($_POST[config]); $tresc = preg_replace("/rn/", "n", $tresc); $f = fopen($CONFIG[dirs][system] . "config.php", "w"); flock($f, 2); fwrite($f, $tresc); flock($f, 3); fclose($f); $body = "Zmiany dokonano pomyslnie.<br> <br> <br> <a href="$_SERVER[PHP_SELF]">Wroc do edycji pliku config.php</a>"; } ?>[/php:1:55b1deaa2b] -------------------- www.humor-na-gg.w.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź
![]() -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:58 |