![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem, że nie wiem za bardzo jak utworzyć relacje w bazie danych MySQL korzystając z PhpMyAdmin. Baza do tej pory nie posiadała relacji.. Szukałem po necie to znajduje głównie taką inf jak tutaj, że muszę zmienić typ bazy z MyISAM na InnoDB.. Moj problem polega na tym, że nie posiadam czegoś takiego jak InnoDB.
Czy może wie ktoś o co chodzi.. ![]() Czy przyczyną może być to, że korzystam np z jakiegoś starego phpmyadmin, który nie oferuje czegoś takiego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej problem z MySQLem ktoremu nie zainstalowales tego typu tabel. (--without-innodb Do not include the InnoDB table handler)
PMA co najmniej od kilku lat obsluguje INNODB. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można to jakoś doinstalować?
ja mam phpmyadmin 2.6.2 pl2, mysql 3.23.58 Ten post edytował em-ba 10.11.2008, 12:03:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da sie
1. Podaj czy ty jestes adminem kompa z mysqlem 2. Podaj system operacyjny masz baaaaaardzo stara wersje mysql, sprzed..hmm, na oko 5 lat teraz bierzaca jest 5tka. PMA tez jest starszy (ja mam 2.11) Na oko wyglada ze masz KRASNAL Serv, sa inne paczki z nowszym softem. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
mam windowsa xp z krasnalserv 2.7, ja jestem adminem
a jak przeinstaluje krasnala na jaka nowsza wersje to nic mi sie nie posypie z alpikacjami? ..jestem już prawie na końcu obecnej i nie chciałbym żeby coś sie wysypało ![]() musze zrobić te relacje i nie wiem czy przeinstalować krasnala czy da sie to jakos obejść, a jak skoncze ta aplikacje to wtedy sobie przeinstaluje? Ten post edytował em-ba 10.11.2008, 15:22:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Przesiądź się na Wamp:
http://www.wampserver.com/en/ Po standardowej instalacji nie będziesz miał już z tym problemów, w standardzie jest. |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki, rozważę to jak dokończę obecną aplikację bo teraz mam baze danych, serwer pod krasnalem. Nie chce stracic bazy danych a muszę zrobić relacje.. Wolalbym uniknąć poki co przeinstalowań bo nie chce stracić danych...
|
|
|
![]()
|
|
Chlopie - baze mozna zbakapowac
![]() PMA > database > Export a potem odtworzyc : > Import -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
ok dzieki - wampserver tez jest jakims rozwiazaniem
co do importu to nie ma takiej opcji w krasnalu, który korzysta z phpmyadmin 2.6.0 pl2, jest tylko eksport ..dla potomnych, chcących posiadać możliwość stworzenia relacji w krasnal serv: pobrałem ze strony krasnala uaktualnienie mysql-a i zainstalowałem.. (wcześniej z paczki zainstalowanego krasnala usunąłem folder mysql - nie miałem tam dotychczas baz danych) działa 100% - są dostępne typy tabel innodb, dzięki którym można tworzyć relacje Ten post edytował em-ba 21.11.2008, 12:53:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:49 |