Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MYSQL]mysql syntax - wkładanie zmiennych do zapytania
ryba616

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kod
$query=mysql_query("SELECT password FROM users WHERE '$field_login'='$login'") or die(mysql_error());

Wpisałem powyższy kod do skryptu, nie działa prawidłowo, co gorsza, nie wyświetla żadnych błędów. Jeżeli zamiast '$field_login' wstawie poprostu name (czyli nazwe pola w tabeli users), będzie działać poprawnie. Zmienna $field_login na 99.9% ma poprawną zawartość, outputowałem ją.

Dodam że chciałbym zapytanie w 100% uzależnić od zmiennych, chciałbym zrobić takie coś:
Kod
$query=mysql_query("SELECT '$field_password' FROM '$field_users' WHERE '$field_login'='$login'");

ale zacząłem najpierw od próby uzależnienia nazwy pola w tabeli od zmiennej i już nie działa.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ? Jestem początkujący, prosiłbym o zrozumiały dla przeciętnego człowieka język (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
_olo_1984

-----

1. <?php
  2. $query=mysql_query("SELECT ".$field_password." FROM ".$field_users." WHERE ".$field_login."=".$login) or die(mysql_error());
  3. ?>

Ten post edytował _olo_1984 11.01.2009, 07:57:27
+Quote Post
melkorm

-----

w swoim zapytaniu wywal apostrofy dla nazwy tabeli i wybieranego pola, a także przy warunku WHERE dla pola i powinno smigać generalnie powinno wyglądać to tak :

1. <?php
  2. "SELECT `$field_password` FROM $field_users WHERE `$field_login`='$login'"
  3. ?>

i powinno hulać ;p
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:31