![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proste pytanko:
chcę przechować w bazie danych informację typu boolean ale może to być równie dobrze 1/0 i zastanawiam się w jakim polu lepiej takie dane przechowywać jako, że nie znalazłem czegoś takiego jak boolean dla bazy danych zastanawiają mnie 2 opcje: - int(1) - tinyint(1) jeżeli się nie mylę to pomimo, że w tym wypadku ich zakres liczb jest taki sam to int będzie zajmować 4 bajty a tinyint 1 bajt tak? -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/num...e-overview.html
Cytat BOOL, BOOLEAN These types are synonyms for TINYINT(1). A value of zero is considered false. Non-zero values are considered true czyli mozesz podac jako typ pola bool i podczas tworzenia bazy mysql sam zamieni to na tinyint ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahha, dzięki.
Ale ciągle mnie zastanawia czy int(1) zajmuje na pewno 4 bajty? w końcu rozmiar zmiennej zależy chyba od jej zakresu liczb a w tym przypadku będzie to 0-9. -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
tinyint zajmuje 1 bajt i ma zakres -127 do 127 ew 0-255, a int rzeczywiscie zajmuje 4 bajty wiec stosowanie int to marnowanie 3 bajtow na kazdym rekordzie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Ahha, dzięki. Ale ciągle mnie zastanawia czy int(1) zajmuje na pewno 4 bajty? w końcu rozmiar zmiennej zależy chyba od jej zakresu liczb a w tym przypadku będzie to 0-9. Tu nie ma znaczenia czy to będzie jedna cyfra czy będzie ich więcej, w bazie danych dany rekord będzie zajmował określoną ilość miejsca nawet gdy jest pusty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:06 |