![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem. Chciałbym zrobić statystyki na swojej stronie, ile kto siedzi na serwerze. Obecnie mam ogóle (czyli czas łączny).
Chciałbym, aby z każdego dnia był oddzielny wpis np. nazwausera, data, czas Pomysł ze zrobieniem 360 tabel (jedna na każdy dzień), który podsunął mi kumpel jest dla mnie co najmniej idiotyczny. Czy zapisanie tego do jednej tabeli w postaci: nazwausera, data, czas, dzien jest wydajne? Szacuję koło 150 wpisów dziennie. (z czasem ta liczba może się podwoić lub potroić) Ten post edytował fifi209 23.05.2009, 22:28:19 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast nazwy usera daj jego ID, datę zapisuj w unixowym znaczniku czasu, czas w sekundach, dzień jako numer dnia w roku i powinno być dość wydajnie.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast nazwy usera daj jego ID, datę zapisuj w unixowym znaczniku czasu, czas w sekundach, dzień jako numer dnia w roku i powinno być dość wydajnie. Datę jako unixowy znacznik czasu? Wyświetlając wszystkie rekordy z danego dnia to przez funkcję date() zajadę apache. Dzień w roku - łatwo powiedzieć, powie mi ktoś jak go obliczyć? ![]() user_id - To nicki z gry i nie będą się zmieniały, ale ew. może być (nie zaszkodzi a tylko mniej danych) Ten post edytował fifi209 23.05.2009, 22:33:22 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
date("z") zwróci dzień w roku liczony od 0( date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ). Dodając dzień w roku automatycznie odpada Ci problem wyświetlania rekordów z danego dnia, chcąc obliczyć dzień w roku mając podaną zwykłą datę robisz tak:
Skrypt powinien wyświetlić 2. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzień w roku:
edit: co do wydajności, to nie jestem pewien, ale może trzymanie tego w plikach tekstowych? osobny folder na serwerze + jeden plik tekstowy dla jednego user + w każdej linijce wpis data;czas ? Ten post edytował TheaSiX 23.05.2009, 22:58:32 |
|
|
![]()
|
|
co do wydajności, to nie jestem pewien, ale może trzymanie tego w plikach tekstowych? osobny folder na serwerze + jeden plik tekstowy dla jednego user + w każdej linijce wpis data;czas ? Chyba operacje dyskowe są bardziej zasobożerne niż praca z mysql'em.... -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:02 |